Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

«Бунтуй, кохай, права не віддавай»: у Києві відбувся Марш Рівності

Watch on YouTube

В столиці проходить Марш Рівності в рамках форуму «КиївПрайд—2017». Захід покликаний звернути увагу на права ЛГБТ—людей в Україні та подолати дискримінацію і насильство щодо них.

У центрі Києва в рамках форуму «КиївПрайд-2017» відбулась хода під назвою «Марш Рівності». Захід покликаний звернути увагу на права ЛГБТ-людей в Україні та подолати дискримінацію і насильство щодо них. Цього року Марш зібрав рекордну кількість учасників — близько 2,5 тисяч, серед яких були як представники ЛГБТ, так і люди, що виступають на їх підтримку.

Як повідомляє кореспондентка Громадського, учасники Маршу змінили маршрут, аби уникнути сутичок з радикально налаштованими особами.

Фото: Дмитро Реплянчук/Громадське

Гасло цьогорічного Маршу Рівності — «Країна для всіх». Також учасники Маршу скандували «Бунтуй, кохай, права не віддавай».

Фото: Наталка Гуменюк/ Громадське

Як зазначила журналістка Юлія Макгафі, цьогоріч на Марші Рівності в Києві вперше використали автоплатформу, як це відбувається під час прайдів у більшості країн.

За  даними  поліції, на заході були присутні близько 2500 учасників.

Фото: Наталка Гуменюк/ Громадське

«В кількох молодих людей під час перевірки правоохоронці виявили балаклави та газові балончики», — зазначили правоохоронці. Також у противників Маршу вилучили курячі яйця та зеленку.

Фото: Наталка Гуменюк/ Громадське

Загалом, на Марші очікувалося близько 5 тисяч учасників з усієї України.

Учасники Маршу зазначили, що у регіонах більш гомофобні настрої, тому дуже важливо звернути увагу на проблеми дискримінації ЛГБТ по всій Україні.

На Марш також прийшли представники різних правозахисних організації. Анастасія Дивінська, керівниця офісу «Жінки ООН» в Україні, зазначила, що представники ЛГБТ найчастіше стикаються з дискримінацією у питаннях працевлаштування.

На Марш завітали представники інших країн та політики. Зокрема, представники офісу Уповноваженого з прав людини, Міністерства інфраструктури, депутати Верховної Ради. Також ЛГБТ підтримала посол Британії Джудіт Гоф.

Джудіт Гоф.Фото: Наталка Гуменюк/ Громадське

Світлана Заліщук, Максим Нефьодов. Фото: Наталка Гуменюк/ Громадське

Посол Канади Роман Ващук у коментарі Громадському відзначив, що цьогорічний Марш зібрав більше людей. Водночас, він наголосив, що досі є дуже багато противників подібних акцій. 

«Цьогоріч багато людей, але консенсусу немає. Всім бажаю Happy Pride.Сподіваюся, у майбутньому не буде необхідності у такій кількості поліції», — сказав він.

Посол Канади Роман Ващук зі своєю дипмісією. Фото: Наталка Гуменюк/ Громадське

Тим часом, близько 300 противників Маршу зібралися, аби зупинити ходу. Представники націоналістичних груп очікували учасників ходи поблизу червоного корпусу Університету імені Тараса Шевченка, однак ЛГБТ-марш змінив маршрут.

Фото: Дмитро Реплянчук/Громадське

«Які права? Подивіться, ці люди намагаються запам'ятати наші обличчя, аби потім спіймати...», — наголосила одна з учасниць прайду.

Ще до початку заходу між ЛГБТ та противниками Маршу почалась штовханина. Другі відібрали у учасників Маршу прапори та почали нищити їх. За декілька хвилин поліції владося заспокоїти нападників.

Фото: Дмитро Реплянчук/Громадське

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Пам’ятні  місця ЛГБТ-спільноти  на карті Києва.

Нагадаємо, що напередодні противники ЛГБТ надіслали погрози  із закликом не проводити Марш.

Перший «КиївПрайд» в Україні відбувся наприкінці травня 2012 року, однак усі події тоді були закритими. До прайду приєдналися представники посольств демократичних країн, правозахисних організацій та міжнародних фондів та журналісти. Однак, сам Марш тоді був зірваний релігійною контракцією та атаками зі сторони угрупувань правих радикалів.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram