У "Нафтогазу" є два плани щодо транзиту російського газу через Україну

У "Нафтогазу" є два плани щодо транзиту російського газу через Україну

Фото: УНІАН

"Газпром" планує максимально зменшити транспортування газу територією України.

Росія заявила, що після закінчення в 2019 році контракту з Україною планує максимально скоротити обсяги транзиту газу до Європи територією України. Це, відповідно, призведе до недоотримання прибутків "Нафтогазом" та його дочірніми компаніями, а газотранспортна система просто буде простоювати. Тож у "Нафтогазу" є два плани, як вийти із ситуації та не залишитися у збитках.

Про це  інтерв'ю "Новому времени" розповів головний комерційний директор групи "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"План А" полягає в тому, щоб "Газпрому" довелося заплатити за своє рішення обійти Україну. І ми якраз намагаємося цей план реалізувати через позов (до Стокгольмського арбітражу) за контрактом про транзит. Одна з наших вимог - компенсація недоотриманого прибутку за недопоставки по транзиту, а друге - це перегляд тарифу. Ми хочемо, щоб "Газпром" покрив додаткові витрати, пов'язані з прискореною амортизацією української ГТС до кінця дії контракту", - сказав Вітренко.

Нині Україна повинна надавати "Газпрому" для транспортування потужність 110 млрд кубометрів газу.

"А потім, від січня 2020 року, росіяни заявляли, що взагалі перестануть транспортувати газ через Україну. Тобто зараз нам потрібно зберігати в робочому стані всі ці великі труби, необхідні для забезпечення такої потужності, а потім в один момент вони виявляться вже не потрібні. Значить, ми повинні їх амортизувати за той термін, поки вони затребувані. Амортизація ГТС - це витрати оператора, вони враховуються в тарифі за транспортування. Це стандартний європейський підхід до формування тарифів на транспортування газу. "Газпром" повинен їх покрити", - переконаний Вітренко.

У "Нафтогазі" вимагають від "Газпрому" компенсації в разі відмови від транспортування газу територією України.

"Зараз ми говоримо "Газпрому": не хочете користуватися після 2019-го - ваше право, але доплатите 16 млрд доларів. За новими тарифами, в тому числі за прискорену амортизацію. Чи не бажаєте платити за прискорену амортизацію - забронюйте потужності, і не 5-20 млрд кубів, а значний обсяг. І не на один рік, поки ви "Північний потік-2" добудуєте, а років на 15. Ось тоді Україна зможе переглянути тариф і не буде в нього включати за прискорену амортизацію", - зазначив Вітренко.

Інший напрямок – переконати європейців, що транзит газу в обхід України є невигідним, ризикованим та небезпечним для довкілля.

"План Б" полягає в тому, що ми намагаємося пояснити європейцям, що "Північний потік-2" - непотрібний і небезпечний для них проект. Він політично мотивований, у ньому маса ризиків для самих європейців - від екології до геополітики. Крім того, ми підкреслюємо, що Росії не можна дозволяти спочатку порушувати європейське законодавство, а потім вирішувати їй працювати як ні в чому не бувало через "Північний потік-2". "Газпром" потрібно зараз повернути в рамки європейського законодавства. Сьогодні вони зловживають своїм монопольним становищем і заробляють несправедливо багато, не тільки за рахунок України, але і за рахунок країн членів-ЄС", - наголосив Вітренко.

Нагадаємо, що російський "Газпром" збільшив транзит газу до Європи територією України до найвищих показників за останні п'ять років

"Обсяги транзиту російського природного газу газотранспортною системою України за перші п'ять місяців 2017 року зросли на 22% порівняно з аналогічним періодом 2016 року та на та 64% порівняно із цим періодом 2015 року. Це рекордний обсяг транзиту за останні п'ять років: він майже на 9 млрд куб. м перевищує середній обсяг транзиту за січень-травень у 2013-2016 роках", - констатує оператор газотранспортної системи "Укртрансгаз".

У "Нафтогазі України" наголошують, що "без українського прямого потоку Росія не може гарантувати безперебійне транспортування власного газу до Європи".

Чи купуватиме Україна газ у Росії найближчим часом, читайте на ТСН.ua за цим посиланням.

Газ як зброя: наслідки рішення Стокгольмського арбітражу у справі "Нафтогазу" проти "Газпрому"

Газ як зброя: наслідки рішення Стокгольмського арбітражу у справі "Нафтогазу" проти "Газпрому"

Коболєв розповів, як перемога "Нафтогазу" проти "Газпрому" вплине на гаманці українців

Коболєв розповів, як перемога "Нафтогазу" проти "Газпрому" вплине на гаманці українців

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація