Торік "Укрзалізниця" і "Укренерго" залишили в ОРДЛО понад 800 млн грн

Торік "Укрзалізниця" і "Укренерго" залишили в ОРДЛО понад 800 млн грн

Фото: УНІАН

Ці держкомпанії розкрили дані про фінансові зв'язки з ОРДЛО у відповідях на запит одного з українських нардепів.

Державні НЕК "Укренерго" та ПАТ "Укрзалізниця" торік разом вклали у свої підрозділи на окупованих територіях 836 млн грн.

Про це йдеться у офіційних відповідях цих компаній на запити нардепа Вікторії Войціцької, які опублікувало "Дзеркало тижня".

"Згідно з даними, наданими цими компаніями, "Укренерго" 2016 року витратила 154,906 млн грн на свій підрозділ, що діє на неконтрольованій території (НКТ), а "Укрзалізниця" — 681,238 млн грн", — заявила депутат Войціцька у статті на сайті газети із посиланням на відповідні документи.

За її словами, "Укренерго" при цьому, вирішила "не помічати" постанови Кабміну №263 від 7 травня 2015 року, якою уряд зобов'язав цю компанію фінансувати свій підрозділ в окупованих районах лише за рахунок внесків від інших енергетичних компаній, що працюють там.

"Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), закладає у тариф "Укренерго" кошти в обсязі, необхідному для фінансування мереж тільки на підконтрольній території, але компанія витрачає кошти нецільовим способом — просто недофінансовує контрольовані райони і за їхній рахунок забезпечує майже безплатну роботу магістральних електромереж у "молодих республіках", — зазначає Войціцька.

Говорячи про "Укрзалізницю", нардеп у своїй статті наголошує, що компанія не лише забезпечує безкоштовне функціонування залізниці на окупованих територіях, але і перевозить вантажі, "за допомогою яких бойовики вбивають українських бійців".

"Про ешелони з боєприпасами, які заходять з боку РФ, не писав тільки лінивий — інфраструктуру для їхньої доставки до лінії фронту люб'язно оплачує український громадянин. Ба більше, статистика перевезень, надана УЗ, свідчить, що тільки 2016 року з нашого боку на НКТ зайшло понад 2 тис. вагонів лісу. Хто контролював, використовується ця деревина для шахт або ж для бліндажів, з яких стріляють по наших солдатах?" — написала депутат.

Нагадаємо, на екстреному засіданні РНБО 15 березня було прийнято рішення про припинення торгівлі з окупованими територіями Луганської та Донецької областей. Водночас рішення не стосується тих підприємств, які перебувають під юрисдикцією України і платять податки в бюджет. 

Хто заробляє на блокаді торгівлі з ОРДЛО

Хто заробляє на блокаді торгівлі з ОРДЛО

Повʼязані теми:

Наступна публікація