«Україна та Грузія цього року відзначають 25 років відновлення дипломатичних відносин, і наші народи можуть пишатися цим першим значущим ювілеєм. Від імені Верховної Ради України запевняю, що Україна залишатиметься одним із найбільш надійних друзів і партнерів Грузії», — заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у рамках зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Грузії в Україні Міхеїлом Уклебою (на знімку).

 


Співрозмовники обговорили аспекти україно-грузинських відносин, зокрема, Голова Верховної Ради наголосив, що «офіційний Київ відзначає помітну інтенсифікацію політичного діалогу та амбіційний порядок денний україно-грузинських відносин».


Що стосується міжпарламентської складової, сторони були обопільні у визнанні їх результативності з огляду на активний діалог депутатського корпусу. «В умовах триваючої російської агресії та тимчасової окупації певних територій України і Грузії нагальною залишається потреба у підвищенні рівня взаємодії між членами постійних делегацій Верховної Ради України і Парламенту Грузії в рамках міжпарламентських асамблей провідних міжнародних організацій, зокрема, ПАРЄ, ПАЧЕС та ПА ГУАМ», — сказав А. Парубій.


«Україна і Грузія трансформувалися у важливих гравців сучасних міжнародних відносин та світової архітектури безпеки, які в умовах триваючої зовнішньої агресії і складного внутрішнього розвитку продовжують йти курсом демократичних перетворень та європейської і євроатлантичної інтеграції», — наголосив А. Парубій.


Своєю чергою Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні М. Уклеба привітав українців з отриманням безвізового режиму з ЄС. «Отримання безвізового режиму — це великий успіх і велике досягнення України.

Громадяни України отримали можливість вільно відвідувати Європу, і це для них дуже важливо», — сказав глава грузинської дипломатичної місії в Україні.


У рамках зустрічі сторони обговорили важливість для обох держав офіційного візиту Голови Верховної Ради України А. Парубія до Грузії, який заплановано на 28—30 травня нинішнього року, та його участь, у рамках перебування у Тбілісі, в роботі ПА НАТО. «Грузія чекає на вас. Ваш візит стане важливим етапом на шляху спільної україно-грузинської інтеграції до європейської спільноти», — сказав М. Уклеба.


Голова Верховної Ради України А. Парубій у відповідь наголосив: «Україна та Грузія завжди йшли пліч-о-пліч шляхом до Європейського Союзу. Інтеграція до НАТО зробить наш шлях ще більш єдиним».


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.