Батько з України, "Американська шахівниця" та вплив на політику. Біографія Збіґнєва Бжезінського

Батько з України, "Американська шахівниця" та вплив на політику. Біографія Збіґнєва Бжезінського

Фото: Reuters

Поряд з Генрі Кіссінджером та Самуелем Гантінгтоном він вважається одним з найвпливовіших геостратегів США.

Американський політолог, соціолог і державний діяч Збіґнєв Бжезінський помер на 90 році життя. Про це повідомили його дочка. 

ТСН.ua зібрав найвагоміші та найцікавіші факти життя Бжезінського. 

Два місця народження

Збігнєв Бжезінський згідно з а офіційною біографією, народився в Варшаві, Польща, в 1928 р. в родині дипломата. За іншими даними, народився в польському консульстві Харкова, де працювали батьки; але був записаний, як народженей в Польщі. Його батько Тадеуш Бжезінський народився в 1896 р. в Золочеві, що на Львівщині.

Бжезінський мешкав у Франції та Німеччині, потім, після призначення батька в 1938 р., переїхав до Канади.

Життяпис

Здобув ступінь бакалавра та магістра в Університеті Мак-Ґілла (відповідно в 1949 та 1950 р.), згодом — ступінь доктора філософії в Гарвардському університеті 1953 р. 1958 р. набув громадянства США. Політик і радник з нацбезпеки З 1966 до 1968 р. Бжезінський був членом Ради політичного планування (Policy Planning Council) Державного департаменту. На час президентської кампанії 1968 р. Бжезінський був головою Спеціальної комісії Губерта Г. Гемфрі (Hubert H. Humphrey Foreign Policy Task Force).

З 1973 до 1976 р. брав участь у заснуванні Тристоронньої комісії разом з Девідом Рокфеллером і став її директором. Тристороння Комісія була групою видатних політичних, бізнесових та академічних діячів зі Сполучених Штатів, Західної Європи та Японії. Метою комісії було зміцнення стосунків між цими трьома найрозвиненішими регіонами вільного світу. Членом Тристоронньої комісії був і майбутній президент Джиммі Картер. Коли він проголосив висування своєї кандидатури на пост президента 1976 р., Бжезинський, який критикував зовнішню політику Ніксона — Кіссінджера, став його головним радником з питань зовнішньої політики.

Збігнев Бжезінський закликав надати Україні зброю

Збігнев Бжезінський закликав надати Україні зброю

Після перемоги 1976 р. Картер призначив Бжезинського державним радником з безпеки. З 1977 до 1981 р. Бжезінський працював державним радником з безпеки при президенті США. 1981 р. його було відзначено президентською Медаллю Свободи "за його роль у нормалізації відносин США з Китаєм та за його внесок у справу захисту прав людини та державну політику безпеки США".

1985 р. при адміністрації Рональда Рейгана Бжезінський працював членом Комісії з хімічних озброєнь при президенті США. З 1987 до 1988 р. працював у Комітеті комплексної довгострокової стратегії Міністерства оборони, був членом Ради національної безпеки. З 1987 до 1989 р. також працював у Президентській Раді зовнішньої розвідки (президентська комісія з нагляду за розвідницькими службами США). Під час президентської кампанії 1988 р. Бжезінський був співголовою Консультативної групи з національної безпеки в команді Дж. Г. В. Буша. Консультант і член опікунської ради Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні.

Він був професором зовнішньої політики США у Вищій школі міжнародних досліджень ім. Пола Нітце Університету Джонса Гопкінса. Співголовував в Американському комітеті за мир в Чечні, є членом опікунської ради "Фрідом Хауз" і Тристоронньої комісії (США — Європа — Японія), членом рад директорів Польсько-Американського фонду свободи і Польсько-Американського підприємницького фонду.

"Велика шахівниця"

Бжезінський - автор багатьох робіт, в тому числі книги "Велика шахівниця: панування Америки та її геостратегічні імперативи". Довгий час був одним з провідних ідеологів зовнішньої політики США. "Один з найвідоміших і найвпливовіших ветеранів зовнішньої політики Вашингтона", - так про нього писали ЗМІ.

Особисте життя

Мешкав в Вашингтоні, округ Колумбія. Був одружений з відомою скульпторкою, мав трьох дітей. Помер в лікарні Inova Fairfax Hospital в Фоллс-Черч, штат Вірджинія на 90-ому році життя.

Нагадаємо, що раніше він заявляв, що США повинні надати Україні зброю для захисту разом з партнерами чи навіть окремо

Він також наголосив, що російська армія не готова навіть до маленької війни з Заходом. Єдиний спосіб Кремля захистити себе - вихвалятися ядерною зброєю.

Путін не готовий до війни із Заходом

Путін не готовий до війни із Заходом

Повʼязані теми:

Наступна публікація