Доступність посилання

ТОП новини

Савченко: буду зупиняти закон № 5534 щодо строку попереднього ув’язнення


Народний депутат Надія Савченко та голова Верховної Ради Андрій Парубій
Народний депутат Надія Савченко та голова Верховної Ради Андрій Парубій

Народний депутат Надія Савченко заявляє, що буде домагатися зупинки дії закону № 5534 щодо правила зарахування строку попереднього ув’язнення. Про це вона заявила в коментарі Радіо Свобода.

«Цей закон я буду зупиняти. Спочатку я буду писати постанову на зупинку через порушення регламенту, так як Парубій (голова Верховної Ради Андрій Парубій – ред.) порушив регламент. Потім я буду писати омбудсмену і президенту України, що це порушення Конституції України, закон на погіршення прав людини, вони повинні це захистити, президент повинен ветувати цей закон. Направити його на доопрацювання і на збалансування», – сказала Савченко.

Як повідомляється на сайті Верховної Ради, Савченко в сьогоднішньому засіданні парламенту участі не брала, відповідно, вона не голосувала за законопроект №5534.

Крім того, вона також пояснила свої попередні схвальні відгуки щодо сьогоднішнього голосування в Раді.

«Стався помилковий коментар… я думала, що вони якраз таки підготували до ухвалення той закон, який ми обговорювали в регламентному комітеті, з головою комітету Андрієм Кожем’якіним. По якому було проведене серйозне обговорення, серйозна робота і були внесені погоджені зміни, які давали рік на розслідування, щоб рахувалося як рік за рік, а потім ішло зарахування як рік за два.Тобто я думала, що вони внесли в зал цей закон, а вони внесли в зал абсолютно інший закон... Я сказала, що не бачу страшних змін у цьому, але потім я придивилася, розібралася, що це були за зміни. Так, звичайно це не те що страшні зміни – це недопустимі зміни», – наголосила вона.

Сьогодні Верховна Рада скасувала так званий «закон Савченко». Як передбачає законопроект № 5534, попереднє ув’язнення зараховується судом у строк покарання у разі засудження до позбавлення волі день за день.

Закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання», або так званий «закон Савченко», набрав чинності 24 грудня 2015 року. Він передбачає зарахування одного дня у СІЗО як двох днів позбавлення волі.

За цим законом, було раніше, ніж за попереднім законодавством, звільнено після повного відбування перерахованого терміну позбавлення волі колишнього голову Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича та екс-депутата Віктора Лозінського. Цей закон неодноразово критикувався, зокрема правоохоронцями та Мін’юстом.

XS
SM
MD
LG