Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура має намір викликати Яценюка на суд у справі про держзраду Януковича


Віктор Янукович (другий ліворуч) під час зустрічі з лідерами опозиційних парламентських фракцій (справа наліво) Олегом Тягнибоком, Віталієм Кличком та Арсенієм Яценюком, січень 2014 року
Віктор Янукович (другий ліворуч) під час зустрічі з лідерами опозиційних парламентських фракцій (справа наліво) Олегом Тягнибоком, Віталієм Кличком та Арсенієм Яценюком, січень 2014 року

Прокуратура має намір викликати як свідка у справі про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича лідера партії «Народний фронт» Арсенія Яценюка.

«Яценюка допитували як свідка під час досудового слідства, і ми будемо його викликати як свідка», – сказав прокурор Руслан Кравченко після засідання Оболонського районного суду у справі Януковича.

Відповідаючи на запитання про можливість виклику як свідків Віталія Кличка і Олега Тягнибока, прокурор зазначив, що вони не володіють інформацією, корисною для слідства.

При цьому він повідомив, що всього сторона обвинувачення планує допитати 150 свідків у цій справі.

Сьогодні суд переніс на 29 травня засідання у справі Януковича у державній зраді, перерву в підготовчому засіданні оголосили після того, як захист Януковича попросив час для ознайомлення із додатковими документами від сторони обвинувачення. 4 травня суд розпочав підготовче засіданні у справі Януковича.

Віктор Янукович та багато з представників його оточення втекли з України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді більшість із них переховуються у Росії.

28 листопада 2016 року генеральний прокурор України Юрій Луценко зачитав Януковичу повідомлення про підозру у вчиненні державної зради, пособництві представникам влади Росії, в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, в порушення порядку, встановленого Конституцією, веденні агресивної війни.

У січні Печерський районний суд Києва надав дозвіл на заочне досудове розслідування щодо Януковича.

Наприкінці листопада 2016 року Янукович як свідок давав свідчення у форматі відеозв’язку у справі щодо 5 бійців розформованого спецпідрозділу «Беркут». Тоді він повідомив у суді, що перебуває в російському місті Ростові-на-Дону.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ в Україні, зокрема щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013-го до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади 2010 року. Наразі жодне з цих проваджень не розглядається у судах по суті.

XS
SM
MD
LG