Доступність посилання

ТОП новини

Рада скасувала так званий «закон Савченко»


Верховна Рада Україна скасувала так званий «закон Савченко». За законопроект № 5534 щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення проголосували 227 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

Автором цієї законодавчої ініціативи є народний депутат з депутатської групи «Відродження» Антон Яценко.

Як йдеться у законопроекті, попереднє ув’язнення зараховується судом у строк покарання у разі засудження до позбавлення волі день за день.

Документ набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

У пояснювальній записці вказується, що на практиці введення в дію «закону Савченко» призвело до соціально негативних наслідків, застосування правила зарахування судом строку попереднього ув’язнення, особливо до тяжких та особливо тяжких злочинів фактично призводить до нівелювання такої мети покарання як – запобігання вчиненню нових злочинів.

Закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання», або так званий «закон Савченко», набрав чинності 24 грудня 2015 року. Він передбачає зарахування одного дня у СІЗО як двох днів позбавлення волі.

За цим законом, серед інших, було раніше, ніж за попереднім законодавством, звільнено після повного відбування перерахованого терміну позбавлення волі колишнього голову Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича та екс-депутата Віктора Лозінського.

Цей закон неодноразово критикувався, зокрема правоохоронцями та Мін’юстом.

У вересні 2016 року у Нацполіції повідомляли, що завдяки «закону Савченко» звільнені дев’ять тисяч людей.

Восени минулого року Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроект щодо внесення змін до так званого «закону Савченко». Законопроект №5259 передбачав внесення змін до статті 72 Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування строку попереднього ув’язнення. Як заявляв міністр юстиції Павло Петренко, відповідно до змін, закон «Савченко» не може бути застосований до рецидивістів, осіб, які вчинили тяжкі або особливо тяжкі злочини. У квітні цього року депутати не ухвалили урядовий законопроект.

XS
SM
MD
LG