MENU

ВВП винайшов українець

2701 0

Харків'янин Семен (Шимен) Кузнець, який до 21-річного віку жив і навчався у Києві та Харкові і почав кар'єру у статистичному відділі Центральної ради профспілок України, емігрувавши до СШАстав головним архітектором американської системи національних рахунків, винахідником ВВП та Нобелевським лауреатом з економіки.

Через 5 років після еміграції до США, у 1927 році Саймон Кузнець очолив Комітет з економічного зростання у Національному бюро економічних досліджень. А вже у 1934 році він представив Конгресу США концепцію ВВП, до сьогодні найбільш поширеного в світі індикатора економічного зростання. Він також з самого початку сам застерігав від неправильного використання ВВП, наголошуючи, що він не є мірою добробуту чи якості життя.

У 1954 році був обраний Президентом Американської економічної асоціації, викладав у Гарварді, університеті Джона Хопкінса, був обраний почесним доктором багатьох американських ВНЗ, зокрема, Принстонського, Колумбійського, Пенсильванського університетів.

У 1971 році Кузнець отримав Нобелівську премію з економіки "за емпірично обґрунтоване тлумачення економічного зростання, яке призвело до нового, глибшого розуміння економічної і соціальної структури і процесу розвитку в цілому".

Читайте також: На заметку Гройсману: рост ВВП не обязательно связан с ростом экономики

Кажуть, що колишній харків'янин все життя пам'ятав про Україну - в його домі лунали українські пісні та зберігалися українські речі.

На честь таких українців треба називати вулиці, міста та університети. І ми обов'язково створимо в Україні такі умови, щоб такі таланти могли сповна реалізувати себе на рідній землі на користь рідної країни.

Віктор ГАЛАСЮК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини