14:26 05.05.2017

Китайський пасажирський авіалайнер С919 уперше піднявся в повітря

2 хв читати
Китайський пасажирський авіалайнер С919 уперше піднявся в повітря

Новий пасажирський літак китайського виробництва в п'ятницю виконав свій перший політ.

Двомоторний літак С919 вилетів з шанхайського міжнародного аеропорту Пудун з п'ятьма членами екіпажу на борту, але без пасажирів, повідомляє агентство "Сіньхуа".

Розробкою і виробництвом авіалайнера займалася Commercial Aircraft Corp. of China (Comac).

Буква "С" в назві авіалайнера репрезентує як Китай (China), так і Comac. Цифра 9 символізує "вічність" в китайській культурі, а 19 натякає на максимально можливу кількість посадкових місць у літаку - 190.

Вузькофюзеляжний літак С919, стандартна дальність польоту якого становить 4075 км, можна порівняти з модифікованою версією Airbus A320 і новим поколінням літаків Boeing-737.

Таким чином, Китай виходить на глобальний авіаційний ринок і стає четвертим в списку виробників великих авіалайнерів поряд з Росією, США і Європою. Раніше в Comac заявляли, що вже отримані замовлення на понад 500 літаків від 23 китайських і зарубіжних авіакомпаній, зокрема, великий інтерес проявила China Eastern Airlines.

Літак почали розробляти ще в 2008 році, проте запуск кілька разів відкладався. За даними китайських ЗМІ, вартість нового авіалайнера складе близько $50 млн, що вдвічі менше ціни Boeing-737 або A320.

C919 зібраний в Китаї, але з використанням великої кількості імпортних технологій, наприклад, двигунів французько-американського виробника CFM, зазначає Бі-Бі-Сі.

Європейський регулятор безпеки польотів вже розпочав сертифікацію літака - це ключовий етап, який дозволить літаку вийти на міжнародний ринок.

У 1970-80-х роках китайські інженери намагалися самостійно розробити великий пасажирський літак Shanghai Y-10, взявши за основу американський Boeing-707. Однак він виявився непрактичним через велику вагу, в результаті були виготовлені за все три екземпляри, і в серійне виробництво літак не пішов.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА