20:27 04.05.2017

Нардеп Фріз розраховує, що Артеменка після позбавлення його громадянства буде притягнуто до відповідальності за держзраду

3 хв читати

Голова підкомітету з безпеки державних інформаційних систем Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз (фракція "Блок Петра Порошенка") підтверджує, що народного депутата Андрія Артеменка позбавлено українського громадянства згідно з указом президента Петра Порошенка, і пояснює, що це означає також втрату статусу народного депутата.

"Андрій Артеменко втратив громадянство України. Про це свідчить указ президента України П.Порошенка. Згідно з п. 1 ст. 20 закону України "Про громадянство України", громадянство України втрачається, якщо громадянин України добровільно набув громадянство іншої країни. Указ президента також означає втрату Артеменком статусу народного депутата України, що не потребує голосування сесійної зали", - написала І.Фріз на сторінці у Facebook у четвер.

Вона зазначила, що згідно зі ст. 4 закону України "Про статус народного депутата України", повноваження народного депутата припиняються достроково у разі припинення його громадянства або виїзду на постійне проживання за межі України.

"Отже, прокуратура має всі підстави для затримання, арешту та слідчих дій за фактом ознак злочину, передбаченого ст. 111 Кримінального кодексу України", - підсумувала нардеп.

І.Фріз нагадала, що в лютому відправила депутатське звернення до Служби безпеки України з приводу так званого плану Артеменка. "У відповіді від 9 березня СБ України підтвердила наявність кримінальної справи у провадженні ГПУ. Таким чином, чекаємо на передачу справи до суду та притягнення Артеменка до відповідальності за державну зраду", - резюмувала вона.

Як повідомлялося, в лютому 2017 року газета New York Times повідомила, що А.Артеменко передав адміністрації президента США Дональда Трампа підготовлений ним план врегулювання українського конфлікту. План, зокрема, передбачає проведення загальноукраїнського референдуму про передачу Україною Росії Криму "в оренду терміном від 50 до 100 років", а також "виведення російських військ зі Східної України".

Органи прокуратури розслідують кримінальне провадження стосовно А.Артеменка за антидержавні дії в співпраці з РФ.

20 лютого фракція Радикальної партії Олега Ляшка вирішила виключити депутата А.Артеменка зі свого складу.

А.Артеменко - ініціатор проекту закону про внесення змін до закону про громадянство України щодо подвійного громадянства.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що А.Артеменко документально підтвердив прокуратурі, що має громадянство Канади, окрім українського громадянства.

21 квітня Генпрокуратура України звернулася до міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з проханням ініціювати через Державну міграційну службу процедуру втрати громадянства України А.Артеменком з огляду на те, що під час розслідування кримінального провадження за фактом скоєння злочину, передбаченого статтею 111 КК (державна зрада) України, було зібрано достатньо документів, які вказують на те, що А.Артеменко отримав громадянство Канади і має паспорт громадянина Канади.

У Радикальній партії О.Ляшка оприлюднили копію указу президента України П.Порошенка від 29 квітня про припинення громадянства України А.Артеменка. Самого документа на сайті глави держави наразі немає.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА