Нова дамба на Північно-Кримському каналі перекрила воду на окупований Крим. Стаціонарну бетонну греблю звели на межі материкової України з окупованим півостровом, йдеться в сюжеті ТСН.

Заощаджена вода з Каховського водосховища має зрошувати землі півдня Херсонщини. Якби канал перекрили за кілька десятків кілометрів до адмінмежі, де є остання стаціонарна дамба, ферми південніше опинилися б під загрозою посухи. Тому воду туди пускали під меншим тиском, а фермери самотужки звели греблю з мішків із піском. Тепер же знайдено не тимчасове, а повноцінне рішення проблеми, яке дозволить вирощувати рис і пшеницю. "Тепер у нас є впевненість у завтрашньому дні", - пояснив фермер Юрій Дудченко.

Читайте такожЧубаров розповів про "єдиний ключ" для деокупації Криму

Відео дня

Дамбу звели за рік та витратили на неї 35 мільйонів гривень. Споруда надійно перекриває течію каналу, не пускаючи воду на окуповану територію. Фахівці кажуть, що роботи з облаштування нової греблі триватимуть.

"Етап перший завершено. Продовження – це створення інфраструктури. Лебідки, чергові приміщення, охорона", - пояснив головний інженер управління Північно-Кримського каналу Володимир Оберемок.

Нова дамба має заслінку, яку будь-коли можна відкрити. Тож коли Крим повернеться в Україну, водою наповниться ще 300 кілометрів Північно-Кримського каналу.