Луценко пояснив, звідки взялися конфісковані півтора мільярда Януковича

Луценко пояснив, звідки взялися конфісковані півтора мільярда Януковича

Фото: УНІАН

Гроші походять не з особистих рахунків, а зібрані з утримуваних цінних паперів.

Генпрокурор Юрій Луценко пояснив, звідки в утікача Віктора Януковича та його оточення були конфісковані близько 1,42 млрд доларів. Ці кошти не були легальними приватними заощадженнями, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

У такий спосіб керівник ГПУ спростував інформацію адвокатів Януковича про те, що в того не могли конфіскувати настільки великої суми, адже його статки значно скромніші та складають лише 28 млн грн, які продовжують перебувати на банківських рахунках в Україні. Луценко ж заявив, що втікач і його оточення тримали гроші у державних цінних паперах під великі ставки на понад 100 рахунках, а після накладення арешту ці папери перейшли у гроші, до того ж – з річними відсотками.

1,42 мільярда доларів Януковича та його оточення повернуть до бюджету України

1,42 мільярда доларів Януковича та його оточення повернуть до бюджету України

Також у Генпрокуратурі анонсують, що ця конфіскація є лише початком, і невдовзі до України попливуть вкрадені попередниками кошти. Зокрема, у черзі на повернення 50 мільйонів євро, що застрягли у Латвії. Тим часом на 4 травня призначено початок хоча й заочного, але процесу над Януковичем, в якому президента-втікача звинувачують у державній зраді.

Як повідомлялося, вранці державний "Ощадбанк" розпочав процес спецконфіскації1,5 млрд доларів США (40 млрд грн), які перебувають на рахунках "сім'ї" Януковича. Фінустанова виконує рішення суду - гроші спрямують до державного бюджету України. Глава держави Петро Порошенко у Twitter наголосив, що кошти були повернені у державну казну. "Гроші, вкрадені режимом Януковича, підуть на відновлення боєздатності українського війська", - йдеться в його повідомленні. У готівковому еквіваленті вилучені у Віктора Януковича 1,5 мільярди доларів важили би 15 тонн. Про це повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко. Він констатував, що перерахування коштів наразі завершене.

Кореспондент ТСН Ольга Максимова

Повʼязані теми:

Наступна публікація