ГоловнаПолітика

Печерський райсуд Києва дозволив вилучити в Нацбанку документи у справі ПриватБанку

ГПУ розслідує справу ПриватБанку з кінця 2014 року

Печерський райсуд Києва дозволив вилучити в Нацбанку документи у справі ПриватБанку
Фото: EPA/UPG

Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання Генеральної прокуратури про тимчасовий доступ до речей і документів Національного банку в рамках досудового розслідування кримінального провадження за фактом заволодіння посадовими особами ПриватБанку державними коштами НБУ. Рішення суду від 18 квітня опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Як зазначають у рішенні суду, головне слідче управління Генеральної прокуратури здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 13.11.2014 в ЄРДР, за фактом заволодіння посадовими особами ПАТ КБ "ПриватБанк" чужим майном - державними коштами Національного банку, виділеними на рефінансування в особливо великих розмірах за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Печерський райсуд Києва дозволив ГПУ отримати доступ до таких документів, що становлять банківську таємницю: рішень НБУ про надання стабілізаційних кредитів і кредитів рефінансування ПриватБанку, а також про відмову в наданні кредитів, рішень про зміну умов кредитування і документів, на підставі яких прийнято такі рішення (доповідні і службові записки, протоколи зборів і т.п.) з 01.01.2008 по 01.01.2017; висновків інспекційних перевірок ПриватБанку, які проводилися для прийняття рішення про надання кредитів (на той самий період); банківських виписок (роздруківок обігу грошових коштів) по розрахункових рахункам ПриватБанку в українській гривні, відкритих зазначеною установою в управлінні НБУ в Дніпропетровській області, а також в Києві та Київській області; переліку підприємств або осіб, які, згідно з рішеннями НБУ, пов'язані з ПриватБанком і ін.

Термін дії постанови суду становить один місяць. У разі невиконання постанови слідчий суддя може винести постанову про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання і вилучення зазначених речей і документів.

Нагадаємо, 10 квітня на прощальній прес-конференції з нагоди свого звільнення голова Нацбанку Валерія Гонтарева заявила, що в останню ніч перед націоналізацією ПриватБанку з фінустанови вивели більш ніж 16 мільярдів гривень.

Вона уточнила, що ретельна перевірка в ПриватБанку встановила, що корпоративні кредити пов'язаним особам становили не 97%, як вважали раніше, а всі 100%. Тому державі знову доведеться докапіталізувати фінустанову.

Колишній співвласник банку Ігор Коломойський у відповідь на звинувачення надіслав відеоролик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram