$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +11 Київ

Американка Вітсон побила рекорд тривалості перебування в космосі для астронавтів NASA

Американка Вітсон побила рекорд тривалості перебування в космосі для астронавтів NASA Вітсон продовжує свою рекордну місію
Фото: EPA

57-річна Пеґґі Вітсон загалом провела на орбіті 534 дні, перевершивши досягнення Джеффа Вільямса.

Командир екіпажу Міжнародної космічної станції американка Пеґґі Вітсон установила новий рекорд тривалості перебування в космосі серед астронавтів NASA, повідомляють на сайті агентства.

Попереднє досягнення належало її співвітчизнику Джеффу Вільямсу і становило 534 дні, 2 години і 48 хвилин.

24 квітня минає 535-й день перебування Вітсон на МКС. Після повернення на Землю, яке заплановане на вересень, загальний час перебування 57-річного астронавта в космосі становитиме 650 днів.

На рахунку Вітсон – й інші рекорди, які вона встановила, перебуваючи на службі в NASA. У 2008 році вона стала першою жінкою – командиром екіпажу МКС. У листопаді 2016 року, коли розпочалася її тривала третя місія на станції, стала найстаршою жінкою, яка коли-небудь бувала на орбіті. А в березні 2017 року в рекордний для жінок восьмий раз вийшла у відкритий космос.

Вітсон народилася в Айові, здобула освіту біохіміка. Вона працювала на різних посадах у NASA до 1996 року, коли стала кандидатом в астронавти. Перший її політ відбувся у 2002 році.

Абсолютний рекорд серед землян за сумарною тривалістю польотів у космос належить росіянину Геннадію Падалці – 878 днів.