Доступність посилання

ТОП новини

Українська делегація в ПАРЄ вимагає запуску процедури імпічменту Аграмунта – Геращенко


Педро Аграмунт
Педро Аграмунт

Делегація України в Парламентській асамблеї Ради Європи вимагає запуску процедури імпічменту президента ПАРЄ Педро Аграмунта з огляду на його візит разом із російськими депутатами до Сирії, повідомляє перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

За її словами, 24 квітня Аграмунт був змушений відмовитися від ведення засідання ПАРЄ через протести членів асамблеї.

«У кріслі головуючого на засіданні сесії ПАРЄ – заступник президента, тому що члени Асамблеї дуже чітко заявили, що Аграмунт не може головувати на засіданні Асамблеї, принципи якої він розтоптав. Головуючий на сесії поінформував, що на вимогу делегатів відбудуться слухання, де Аграмунт готовий буде відповісти на запитання. Але українська делегація вимагає змін до регламенту і запуску процедури імпічменту», – написала Геращенко у Facebook.

Вона додала, що в ПАРЄ не вистачило двох голосів, щоб питання 24 квітня зміни регламенту поставити до порядку денного Парламентської асамблеї Ради Європи.

«Отже, тепер ситуація виглядає так: Аграмунт не веде засідання, завтра будуть дебати, де всі зможуть поставити запитання, і потім будемо вимагати повернення в сесійну залу дискусії про зміни регламенту (щодо запуску процедури імпічменту президента ПАРЄ – ред.). У нашої делегації попереду два важкі дні роботи», – написала Геращенко.

На початку сьогоднішнього засідання президент ПАРЄ назвав «помилкою» свій візит до Сирії і попросив вибачення. Водночас багато депутатів почали вимагати його відставки.

До Сирії 20 березня прибула делегація депутатів Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) і Держдуми Росії на чолі з президентом ПАРЄ Педро Аграмунтом, повідомляв того ж дня російський «Первый канал». У сюжеті телеканалу йшлося, що разом із Аграмунтом до Сирії прибули депутати з Чехії, Бельгії, Сербії та Італії. Організували цей візит депутати Державної думи, хоча Росія вже майже три роки, від квітня 2014 року, позбавлена в ПАРЄ права голосу.

У січні сесія ПАРЄ на другий термін переобрала чинного президента, політика від Іспанії Педро Аграмунта. Представники України критикували Аграмунта, заявляючи, що він стоїть на проросійських позиціях.

Як заявляла у жовтні минулого року перший заступник голови Верховної Ради України, член української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи Ірина Геращенко, Аграмунт робив публічні заяви, які повністю відповідають російській позиції, в тому числі – ініціював зняття з Росії політичних санкцій, накладених асамблеєю.

XS
SM
MD
LG