Ексклюзиви
четвер, 20 квітня 2017 14:42

Київ революційно українізують. Що зміниться

Київ революційно українізують. Що зміниться
Столицю масштабно українізують. Фото:www.facebook.com

Сьогодні депутати Київради прийняли за основу проект рішення про запровадження української мови у сфері послуг - "Про подолання наслідків совєцької окупації в мовній царині". За нього проголосував 91 депутат.

Про це повідомляє прес-служба Київради.

У документі вимагають затвердити в столиці українську мову "робочою" для органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств. Також зобов'язати говорити нею персонал магазинів, кафе, ресторанів і транспорту.

"Усі вивіски, плакати, оголошення, афіші повинні бути написані українською мовою або супроводжуватися перекладом чи транслітерацією. Надавач послуг зобов'язаний звертатися і спілкуватися державною мовою. Перехід на іноземні мови можливий за бажанням клієнта", - йдеться у проекті рішення.

Меню в закладах громадського харчування обов'язково має бути українською - це европейська практика, наголошують автори проекту рішення.

"Зміни не дискримінуватимуть клієнтів. Вони мають право отримати послугу тією мовою, якою їм комфортно. Ми не закликаємо гнати жодну іноземну. Ми не російський окупант, який у Криму садить у тюрму за кримсько-татарську чи українську мови, який на Донбасі розстрілює за українську. Це рішення матиме рекомендаційний характер і покликане відновити історичну справедливість щодо нашої мови, яка століттями пригнічувалася", – зауважив Юрій Сиротюк.

Проект рішення відправили на доопрацювання.

"Це добра ініціатива. Як громадянин, я хочу щоб до мене зверталися українською мовою і пропонували меню рідною мовою. Але якщо ми вже взялися за цю проблему, то треба вирішувати її системно, відповідно до усіх юридичних норм. Необхідно також прописати конкретні механізми його реалізації", - зазначив Володимир Прокопів, заступник міського голови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборонили показ ще одного російського каналу

20 квітня біля Київської міської ради зібрався мітинг активістів ВО "Свобода", "Правого сектора", "Руху захисту української мови" та інших організацій.

Зараз ви читаєте новину «Київ революційно українізують. Що зміниться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути