$39.47 €42.18
menu closed
menu open
weather +15 Київ

"Реальний план Путіна" на Донбасі: відокремити, але не визнавати G

"Реальний план Путіна" на Донбасі: відокремити, але не визнавати Джерела Bloomberg стверджують, що Путін збирається відокремити Донбас від України, але не збирається визнавати його як окрему державу
Фото: EPA

Американське агентство Bloomberg із посиланням на три джерела, наближені до Кремля, стверджує, що президент РФ Володимир Путін має намір повністю відділити Донбас від України, та водночас жодних планів щодо приєднання чи визнання Донецької та Луганської областей самостійними державами у нього немає. "ГОРДОН" коротко розповідає про "реальний план Путіна", а також, що про це думають у Кремлі та в Україні.

У матеріалі "Путін спокійно відокремлює бунтівні регіони України, поки США займаються балаканиною" автори вказують, що до реалізації цього плану російське керівництво підштовхує невизначена позиція США стосовно війни на Донбасі. Так, високопоставлений російський дипломат заявив виданню, що адміністрація Дональда Трампа показує "абсолютну незацікавленість" в українському питанні, зосередившись на Сирії та Північній Кореї.

І поки Кремль публічно висловлює підтримку мінському та нормандскому процесу, "реальна стратегія Путіна в Україні" полягає в тому, щоб "повністю відокремити два прикордонні райони, відомих як Донбас, через інкрементну (посилену) інтеграцію з Росією". Стратегія Путіна, стверджують автори матеріалу, включає пошук важелів для того, щоб у короткостроковій перспективі посилити вплив Москви на території, підконтрольні бойовикам. Водночас джерела підкреслюють, що жодних планів щодо визнання чи приєднання цих територій у керівництва РФ немає.

Агентство зазначає, що на руку Москві зіграла товарна блокада Донбасу, яку почали ветерани українських добровольчих батальйонів, а пізніше формалізувала Рада нацбезпеки й оборони. Використовуючи її як "політичне прикриття", Кремль посилює головні економічні зв'язки із сепаратистськими регіонами.

Ветераны АТО и активисты установили Ветерани АТО й активісти встановили "товарну блокаду" на Донбасі у січні 2017 року. Фото: EPA

"Минулого тижня "Российские железные дороги" знизили ставки на перевезення вугілля та залізної руди в регіонах, що межують із підконтрольними сепаратистам районами, де металургійна промисловість забезпечує більшість робочих місць", – ідеться в матеріалі.

За словами Андрія Марголіна, економіста Російської академії народного господарства та держслужби при президенті РФ, інтегрувати економіку окупованих територій Москві потрібно, тому що резервів для субсидування цих регіонів у Росії немає. "Що менше ця економіка інтегрована з Росією, то вищими будуть витрати", – зазначив він.

Однак прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков публікацію агентства назвав "наївною та примітивною", а питання про намір Кремля відокремити Донбас від України – "абсурдним". Він стверджує, що у Москви – "один план: домогтися виконання Мінських угод", пише "РИА Новости". Пєсков також заявив, що питання "Л/ДНР" є "внутрішньоукраїнською проблемою". Це опосередковано підтверджує інформацію Bloomberg про те, що РФ не збирається приєднувати Донбас. Але про це у Кремлі говорили й раніше.

Песков заявил, что материал агентства Bloomberg – Пєсков заявив, що матеріал агентства Bloomberg – "наївний". Фото: kremlin.ru

Український політолог, колишній нардеп Тарас Чорновіл теж не вірить, що Путін збирається відділяти Донбас.

"Увесь попередній період – до останнього часу – такого плану не було взагалі, і його навіть близько не розглядали. Розглядали план – це стовідсотково – повернення Україні Донбасу на умовах, які пропонує Росія. Це – федералізація, право вето на основні питання внутрішньої та зовнішньої політики та багато іншої гидоти", – зазначив він у коментарі виданню "ГОРДОН".

На думку Чорновола, події на Донбасі вказують на те, що конфлікт хочуть "заморозити".

"Те, що нині відбувається, мені нагадує процес підготовки до замороження конфлікту. Яка була на нас потужна атака різними планами виходу з конфлікту! Згадайте плани Артеменка, Пінчука, Філіпчука... Усе віддати, аби тільки поступитися Путіну. Те, що нас почали закидати цими планами – ознака того, що Росії затягування конфлікту дуже невигідне. Але, у принципі, варіант його довгострокової заморозки за відсутності інших можливостей може розглядатися", – уважає експерт.

Політолог Володимир Фесенко в коментарі "ГОРДОНу" підкреслив: частина Донбасу і так уже відокремлена від України та захоплена.

"Але, коли ми говоримо про плани, потрібно брати до уваги, що на ситуацію впливає кілька осіб, або, як жартують російські колеги, веж Кремля. Тобто різні люди в оточенні Путіна. Це і Владислав Сурков, це військові, люди з бізнесу й економічного блоку уряду. Якась із цих груп могла подати такий план, я цього не виключаю. Але на цьому етапі ми бачимо, що РФ не відмовляється реалізувати Мінські угоди за своїм сценарієм", – заявив він, підкресливши, що анексія Донбасу за "кримським сценарієм" неможлива.

За його словами, ідеї приєднання Донбасу до РФ "не підтримує ні суспільство, ні більша частина еліт".

"Простіше, надійніше, ефективніше зберігати, вибачте, цей геморой у нашій дупі. Уже вибачте за таку аналогію, але саме таким чином Росія використовує Донбас проти нас", – додав Володимир Фесенко.