$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +11 Київ

Голова місії МВФ в Україні рекомендує зменшити кількість українських пенсіонерів

Голова місії МВФ в Україні рекомендує зменшити кількість українських пенсіонерів Роден звернув увагу, що пенсіонерами є 30% населення України
Фото: ЕРА

Ідею запровадження в Україні нагромаджувальної пенсійної системи як доповнення до чинної системи голова місії МВФ в Україні Рон ван Роден уважає безглуздою без виправлення недоліків чинної.

Україна повинна знайти спосіб зменшити приплив нових пенсіонерів у пенсійну систему та збільшити надходження до Пенсійного фонду. Про це заявив голова місії МВФ в Україні Рон ван Роден у колонці для "Економічної правди".

"Досягти цього можна у різний спосіб: від подальшого обмеження можливості дострокового виходу на пенсію і до збільшення ефективного пенсійного віку", – вважає він.

Як один із прикладів Роден назвав надання працівникам більшого вибору віку виходу на пенсію залежно від загальної тривалості трудового стажу.

"Іншими словами: вищі пенсії будуть отримувати ті, хто сплачує більше внесків і працює довше, а ті, хто сплачує менші внески та вирішив вийти на пенсію раніше, отримуватиме меншу пенсію", – пояснив він.

На думку Родена, необхідно також скоротити кількість підприємств, які платять мало чи зовсім не сплачують внесків за найманих працівників.

"Крім того, слід жорстко відрегулювати спрощений режим оподаткування для малих підприємств, який створює великі можливості для ухиляння від сплати ЄСВ (єдиний соціальний внесок. – "ГОРДОН") і податків", – говорить голова місії.

На його думку, уведення накопичувальної пенсійної системи на додаток до чинної системи, "на чому дехто наполягає", не матиме особливого сенсу "без попереднього виправлення недоліків чинної системи".

Роден зазначив, що більш ранній, ніж в інших країнах Європи, вихід українців на пенсію призвів до того, що 30% населення країни становлять пенсіонери.

"Співвідношення платників пенсійних внесків до пенсіонерів – майже один до одного, це один із найнижчих показників у світі", – заявив він.