1. Перейти до змісту
  2. Перейти до головного меню
  3. Перейти до інших проєктів DW

"Міст на Троєщину" увійде в німецький посібник

Інга Пилипчук
5 квітня 2017 р.

Для фахівців з Німеччини Подільсько-Воскресенський міст у Києві став об'єктом дослідження. Представлення результатів експертизи у столиці України відвідає міністр транспорту Німеччини Александер Добріндт.

https://p.dw.com/p/2ak9v
Подільсько-Воскресенський міст будують з 1993 року, тепер його вивчатимуть у Німеччині
Подільсько-Воскресенський міст будують з 1993 рокуФото: picture-alliance/Arco Images

У четвер, 6 квітня, Київ відвідає міністр транспорту Німеччини Александер Добріндт (Alexander Dobrindt). Він зустрінеться з міністром інфраструктури України Володимиром Омеляном. Під час офіційного візиту Добріндта відбудеться презентація технічно-фінансової експертизи Подільсько-Воскресенського мосту (відомого киянам як "міст на Троєщину"), яка була проведена німецькими фахівцями. На виконання цієї експертизи Німеччина виділила 200 тисяч євро.

Для Федерального міністерства транспорту Німеччини Подільсько-Воскресенський міст, будівництво якого було розпочато ще у 1993 році та не завершено досі, став об'єктом дослідження. Як повідомила прес-служба міністерства на запит DW, аналіз невдалого київського проекту було виконано в рамках створення практичного посібника з рекомендаціями для планування та будівництва великих мостів на німецьких автомобільних трасах.

Як уникнути помилок

Рекомендації мають допомогти у майбутньому оцінити ризики та уникнути помилок, яких було допущено при плануванні інших об'єктів, зокрема Подільсько-Воскресенського мосту. Експертиза включає також аналіз можливостей завершення цього проекту. Деталі будуть озвучені під час презентації.

Нещодавно мер Києва Віталій Кличко заявив, що будівництво мосту має відновитися вже цього року. Раніше повідомлялося, що потенційні німецькі інвестори візьмуть участь у презентації експертизи в четвер. Однак цю інформацію було спростовано. "Це урядова делегація. Інвестори не приїжджають", - повідомила прес-секретарка Віталія Кличка Оксана Зінов'єва. Раніше Кличко запевняв, що вже домовився з німецькими інвесторами про реалізацію цього проекту. Але ніякої більш конкретної інформації щодо цього не було оприлюднено.

Фінансування - під питанням

Інформагенство "Укрінформ" повідомляло, що переможцем відкритих торгів щодо будівництва Подільсько-Воскресенського мосту, що відбулися 31 березня, стало ТОВ "Еко-буд-трейд". За оцінкою КМДА, для будівництва мосту потрібно залучити 4,3 мільярда гривень. А роботи на лівому березі обійдуться в 1,7 мільярда гривень. У лютому Київська міська рада виділила 625,3 мільйонів гривень. Питання подальшого фінансування цього проекту поки що залишається відкритим.

Згідно з планами, міст має з'єднати Поділ з лівобережними районами Воскресенка, Райдужний масив і Троєщина. Загальна протяжність мостового переходу - близько 7,5 кілометрів. По ньому планують прокласти лінію метро. Вже зараз цей міст вважається "чорною дірою бюджетних коштів". На міст, який далекий до готовності, вже витрачено 3,424 мільярда гривень.

 

Пропустити розділ Більше за темою

Більше за темою