"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

СБУ "атакує" відкриті дані, або Що стоїть за обшуками в YouControl

СБУ "атакує" відкриті дані, або Що стоїть за обшуками в YouControl

Вівторок, 28 березня 2017, 16:00 -
Цензор
ЕП розбиралася, що ж насправді сталося з YouControl, і чому Служба безпеки зацікавилася саме цим сервісом.

У вівторок о 14:00 в головному управлінні СБУ на Володимірській, 33 повинен був відбутися перший допит Сергія Мільмана, СЕО і засновника YouControl — агрегатора даних з публічних державних реєстрів.

Зрештою допит так і не відбувся, його перенесли. Зате відбувся мітинг на підтримку Мільмана та YouControl, на який зібралося близько 30 активістів.

Обшуки у менеджменту YouControl  — одна з головних подій минулого тижня, наряду із запровадженням декларування для представників НГО.

СБУ звинувачує Мільмана у копіюванні інформації з систем та мереж Міністерства юстиції, Державної фіскальної служби та Державної судової адміністрації.

Реклама:

Мільман звинувачення заперечує, посилаючись на те, що законом "Про доступ до публічної інформації" прямо передбачена можливість копіювання, використання, поширення публічної інформації.

У свою чергу, в Центрі протидії корупції вважають, що справжня мета СБУ — "нашугати антикорупційних користувачів сервісу та журналістів, які роблять свої розслідування, в тому числі за допомогою цього сервісу".

ЕП розбиралася, що ж насправді сталося з YouControl.

"Російський слід"

Зранку 23 березня одночасно в 11 місцях близько 100 співробітників СБУ почали обшуки в офісі, в квартирах керівників YouControl, співробітників, у партнерів-підрядчиків та їх сімей.

Під час обшуків співробітники СБУ вилучили як офісні, так і власні ноутбуки, планшети, телефони (понад 100 одиниць оргтехніки), всю готівку співробітників, їх батьків і родичів.

Сергій Мільман
Сергій Мільман
yur-gazeta.com

Підставою для обшуків стало рішення слідчого судді Шевченківського суду Києва Андрія Осаулова. Він ще відомий тим, що 7 червня 2013 року голова Шевченківського суду Олена Мєлєшак звинуватила його у порушенні присяги.

Суд ухвалював рішення на основі клопотання, де згадується нині популярне серед правоохоронних органів обґрунтування для обшуків — "російський слід".

Зокрема, в клопотанні слідчий СБУ Денис Мазурков пише, що "в період з 2015 року по теперішній час представники спеціальних та розвідувальних органів РФ, діючи за попередньою змовою з представниками створених в Україні об’єктів господарювання, вчиняють незаконний збут та використання електронно-обчислювальних машин, мобільних телефонів та програмного забезпечення російського виробництва, що відносять до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації".

Примітно, що дозвіл на обшук суддя дав по справі, порушеної за ч. 2 ст. 359 "Незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації". Хоча СБУ прямо звинувачує YouControl у іншому злочині — "протиправному втручанні в роботу автоматизованих систем та комп’ютерних мереж державних структур".

В офіційному повідомлені СБУ без згадування назви компанії йдеться про те, що "співробітники Служби безпеки України викрили київську комерційну структуру на незаконному зборі та продажі інформації, яка має обмежений доступ та є власністю держави"

"Правоохоронці встановили, що ділки, використовуючи спеціальне програмне забезпечення, протиправно втручалися в роботу автоматизованих систем та комп’ютерних мереж державних структур", — пише прес-служба СБУ.

"Фахівці СБ України зафіксували копіювання зловмисниками інформації, зокрема з систем та мереж Міністерства юстиції, фіскальної служби та Державної судової адміністрації України. Комерсанти продавали клієнтам доступ до нелегально створеної бази, видаючи її як зібрану з відкритих джерел", — додають речники.

Конкуренти чи "закручування гайок"?

Як відомо, в останні три-чотири роки дикунські обшуки в IT компаніях стали візитною карткою правоохоронних органів України. Не під запис підприємці та юристи з IT-бізнесу кажуть, що справжні мотиви таких обшуків — замовлення конкурентів, шантаж, і навіть нав'язування так званої "криші" в стилі 90-х.

Не виключає версію "замовлення конкурентів" і Мільман. Про це він сказав на прес-конференції 24 березня. До своїх прямих конкурентів він відніс власників інформаційних систем "Айсберг" та "Страбіс". На ринку України також існують і інші подібні системи, наприклад "Контрагент" від "Ліги", "Кронос", X-SCIF, "Піранія", "Сфера", "Енцеклопедія ділової інформації".

Причому деякі з цих систем надають своїм клієнтам за гроші інформацію не тільки з публічних державних реєстрів, а й персональні дані громадян із закритих реєстрів. Про це не під запис кажуть представники компаній і організацій, які працюють в сфері відкритих даних.

Проте вони акцентують увагу на небезпечності "прецеденту YouControl".

"Співробітники СБУ називають протизаконним збір публічно доступної інформації, яку збирає не тільки Юконтрол, але й, наприклад, будь-який економічний журналіст, який займається розв'язуванням корупційної схеми чи оборудки. Очевидно, що ніяких "спеціальних негласних засобів" для збору відкритої інформації не потрібно. Але саме це інкримінують в СБУ YouControl", — каже юрист Центру протидії корупції Олена Щербан.

"Логіку слідчих СБУ, виписану в ухвалі, можна застосувати до будь-якого проекту, побудованого на основі відкритих даних, бо вона викривлена від самого початку. Якраз саме ці проекти постійно генерують для НАБУ підстави порушувати кримінальне провадження щодо високопосадовців", — продовжує вона.

У вівторок активісти теж чекали на допит Мільмана під СБУ.
У вівторок активісти теж чекали на допит Мільмана під СБУ.
Автомайдан

Щербан вважає дії СБУ відносно YouControl показовою акцію залякування, яка має відбити бажання здійснювати антикорупційні розслідування на основі відкритих даних, які стали відкритими завдяки анткорупційним активістам.

"Тепер під "прицілом" СБУ опинилися майже всі журналісти-розслідувачі, які користуються сервісом", — наголошує юрист ЦПК.

У свою чергу виконавчий директор "Українського центру суспільних даних" Андрій Горбаль, називає дії СБУ "закручуванням гайок" з боку держави щодо тих, хто працює з відкритими даними.

"Дивний збіг у часі з прийняттям змін до закону про запобігання корупції. Інший можливий мотив, зважаючи на те, як все тупо було зроблено, "замовлення" з боку конкурентів", — каже Горбаль.  

Втім, за його словами, найбільш небезпечним є те, що в Україні є дуже потужні і близькі до влади сили, які зацікавлені у закритті державних даних.

Представництво міжнародної антикорупційної організації Transparency International Україна також відреагувало на обшуки СБУ в YouControl.

"Зважаючи на останні події стосовно тиску правоохоронних органів на бізнес у сфері відкритих даних, представництво міжнародної антикорупційної організації Transparency International Україна заявляє, що вважає неприпустимим вибірковий підхід правоохоронних органів до бізнесу та пропонує збільшити число та якість відкритих реєстрів", — заявили а представництві.

Корупція процвітає в тіні

Варто відзначити, що уряд США та Великобританії останні три роки прикладає багато зусиль та виділяє гранти на мільйони доларів, щоб змусити уряд України відкрити якомога більше урядових даних. Це створює міцне підґрунтя для викриття корупції.

Наприкінці листопада 2016 року посли США і Великобританії оголосили про виділення Україні 19 млн дол на реформу електронного уряду, щоб підвищити ефективність боротьби з корупцією. Тоді посол посол США Марі Йованович сказала:

"Зупинити корупцію — одне з основних завдань України на шляху побудови свого майбутнього. Громадяни повинні знати, що їм не обов'язково платити хабарі, щоб їхні діти отримали доступ до послуг найвищої якості, що їх діти отримають медичні послуги високого рівня не тільки за великі гроші".

За її словами, "корупція процвітає в тіні і зникає, коли потрапляє під промені світла". Тому електронне врядування та відкритість даних — ключові інструменти, що забезпечують більш високий рівень прозорості та підзвітності.

Зважаючи на значні зусилля уряду США в допомозі Україні у відкритті державних даних, ЕП звернулася за коментарем до посольства США в Україні з приводу обшуків СБУ в YouControl. Коментар буде опублікований одразу після отримання.

Реклама: