Президент підписав закон за яким члени ГО, які займаються протидією корупції мають заповнювати е-декларації. ФБ спільнота в переважній більшості схвально ставиться до цього закону.

- Хай антикорупціонери теж заповнюють е-декларації!

- Ці грантожери зовсім знахабніли!

- Буде цим лещенкам на горіхи!

І не хочуть знати ці люди, що антикорупційні грантові ГО не можуть бути суб'єктами корупції за замовчанням і мають звіт перед грантодавцями. Не хочуть бачити, що таким чином увага зі справжніх корупціонерів, насірових та охендовських переключається на корупціонерів уявних. Кому тепер будуть цікаві декларації депутатів та міністрів, коли будуть декларації представників громадських організацій? Не розуміють ті дописувачі і коментатори, що справа не в факті декларування, а в перешкодах, які створюються для антикорупційних ГО через обов'язок заповнювати декларації контрагентам. І що основна мета закону — не полегшення життя військових, а погіршення умов роботи антикорупціонерів, які сильно заважають.

Це перші дзвіночки закручування гайок незручним активістам. Обшуки на youcontrol тому підтвердження. І якщо такі дії на росії викликають серед українців невдоволення і волання про авторитаризм, то в Україні ті самі люди співають осану депутатам і президенту за ідентичні дії.

В мене в Харкові є друзі, члени Харківського антикорупційного центру до заснування якого я так само маю стосунок. Двоє з них — депутати міськради та облради. І декларують свої статки. Тож маніпулятивна сентенція про «антикорупціонери не хочуть декларувати статки» тут не діють. Їхня ГО провела безліч розслідувань, деякі справи доведені до суду.

Останні дні ці мої друзі ходять мов чорні. Бо реакція суспільства на тиск на антикорупціонерів з боку влади шокує. Виявилося, що як і на росії багато хто, не уявляючи собі специфіки роботи антикорупційних ГО ненавидять грантожерів (іностранні агенти), а також ліберастів, активістів, підприємців, радо потирають руки, коли їх утискають. Тобто антикорупціонерів ненавидять не менше ніж корупціонерів. Може й більше. Пам'ятаєте це «наволонтьорілі?!» А тут «наантікорупціонєрілі!?»

Хіба буде бажання боротися з корупцією, коли люди, прості люди так ставляться до тих, хто реально з нею веде системну боротьбу?

Я все ще маю слабку надію, що суспільство, хоча б продвинуте ФБ- суспільство мудрішає. Але, виявилось, що ще є багато тих, хто сам із задоволенням йде на страту. Не забудьте купити мило та мотузку. Треба зі своїми.