Генералу Назарову дали сім років у справі про збитий Іл-76

Віктор Назаров

Автор фото, Ukrinform

Підпис до фото,

Віктор Назаров свою вину заперечує

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області засудив колишнього першого заступника керівника АТО, генерал-майора ЗСУ Віктора Назарова до семи років позбавлення волі.

Його визнали винним у недбалому ставленні до військової служби в бойових умовах.

Генерал-майор Генштабу Віктор Назаров був арештований у листопаді 2014 року. Його підозрювали у службовій недбалості, внаслідок якої загинули 49 українських військових під час передислокації літаком Іл-76 до Луганська.

Сторона звинувачення довела, що генерал Назаров проігнорував попередження Служби безпеки України про загрозу обстрілу літака бойовиками і дозволив операцію з перекидання десантників з Дніпропетровська в Луганськ.

Сам Віктор Назаров заперечує свою причетність до катастрофи Іл-76 і стверджує, що інформація СБУ про готовність бойовиків збити літак надійшла до штабу АТО занадто пізно.

Обставини трагедії

Військово-транспортний літак вилетів із Дніпропетровська вночі 14 червня 2014 року. Згодом його обстріляли з ПЗРК та великокаліберного кулемета під час заходу на посадку в аеропорт Луганська на висоті 400 метрів.

На борту літака були дев'ять членів екіпажу і 40 військовослужбовців. Усі вони загинули.

Тодішній керівник "Луганської народної республіки" Валерій Болотов заявив, що український транспортний літак Іл-76 під Луганськом збили представники самопроголошеної республіки.

У лютому 2017 року Генеральна прокуратура повідомила про завершення досудового розслідування окремої справи про теракт.

"Слідчими СБУ отримано беззаперечні докази того, що голова терористичної організації "ЛНР" І. Плотницький, який на час скоєння злочину був командиром незаконного збройного формування "батальйон "Зоря", разом з А. Патрушевим (на той час його заступником) та командиром незаконного збройного формування "Вітязь" О. Гурєєвим були безпосередніми організаторами терористичного акту", - ішлося у повідомлення ГПУ.