неділя, 26 березня 2017 08:50

З'явилися фото останніх днів життя та загибелі В'ячеслава Чорновола
16

Остання поїздка до тодішнього Кіровограда, нині Кропивницький
Фото: надані Тарасом Чорноволом
Остання поїздка до тодішнього Кіровограда, нині Кропивницький
Остання поїздка до тодішнього Кіровограда, нині Кропивницький
Остання поїздка до тодішнього Кіровограда, нині Кропивницький
Остання поїздка до тодішнього Кіровограда, нині Кропивницький

25 березня 1999 року у автомобільній катастрофі трагічно загинув В'ячеслав Чорновіл - провідник українського визвольного руху кінця 1980-90-х років. Соратники вважають його загибель політичним убивством, розслідування якого не завершене.

Пом'янути політика на місці загибелі зібралися "рухівці". На могилу на Байковому кладовищі прийшли рідні та найближчі друзі.

Про це розповів син політика, Тарас Чорновіл.

"Близько опівночі виповнилося 18 років від миті, яка поділила моє життя на "до і після". Пройшли довгі роки. Розумію, що й для України тоді пройшла межа, яка розділила нашу історію на час, коли ще мали велику надію, мали шанс вирватися із замкнутого кола, і час, коли були приречені знову пережити всі наші топтання на місці, трагедії, взаємопоборювання, війну й загрозу самому існуванню нашої країни. Сьогодні майже ніхто не згадав про цю трагічну дату. Центральні телеканали проводжали екс-депутата держдуми РФ. Про Чорновола не згадав жоден. Та воно й краще, понапіарювалися вже на його імені", - каже Чорновіл-молодший.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 18 років без В'ячеслава Чорновола: 15 цитат видатного українця

Gazeta.ua публікує знімки останніх днів життя В'ячеслава Чорновола - 25-26 березня 1999 року. На них - остання поїздка до тодішнього Кіровограда, кілька знімків з місця трагедії, зроблених уночі під час перших слідчих дій, коли загиблий ще залишався в розбитій автівці. І фотографії наступного ранку: розсипана пшениця на узбіччі, чіткі сліди розвороту КАМАЗу й гальмування авто Чорновола.

25 березня 1999 року на 5-му км автотраси Бориспіль - Золотоноша за нез'ясованих обставин в автокатастрофі загинув український політик, лідер Народного Руху України В'ячеслав Чорновіл. 21 січня 2014 року Бориспiльській міськрайонний суд закрив справу про загибель, визнавши аварію нещасним випадком.Однак 24 квітня того ж року Апеляційний суд Київської області задовольнив клопотання потерпілих у справі про загибель лідера НРУ та направив справу на додаткове розслідування до прокуратури. На сьгодні понад 300 депутатів Верховної Ради вимагають від генерального прокурора Юрія Луценка почати активне розслідування смерті лідера Народного Руху України В'ячеслава Чорновола.

Зараз ви читаєте новину «З'явилися фото останніх днів життя та загибелі В'ячеслава Чорновола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути