Міносвіти введе зовнішнє незалежне оцінювання у молодшій та середній школі

Міносвіти введе зовнішнє незалежне оцінювання у молодшій та середній школі

Фото: УНІАН

Доступ до старшої школи буде здійснюватися на підставі результатів незалежного іспиту.

Міністерство освіти і науки буде вводити зовнішнє незалежне тестування в початковій і середній школі.

Екс-заступник міністра освіти, віце-президент Київської школи економіки Інна Совсун зазначила, що згідно з проектом закону "Про освіту" передбачається перехід на 12-річну школу, при цьому останні три роки навчання в старшій школі будуть профільними, пише в статті для DT.UA Оксана Онищенко.

Зазначається, що доступ до старшої школі буде здійснюватися на підставі результатів незалежного іспиту, і для вступу в престижні школи буде проходити конкурс.

 "Таким чином, іспит після 9-го класу матиме характер іспиту високих ставок (high-stakes exam). У такому випадку цей іспит має проводитись на основі тих самих процедур, що і ЗНО для вступу до ВНЗ задля гарантування незалежності та об'єктивності проведення і визначення результатів", - йдеться у статті.

Своєю чергою, одночасно у початковій школі за допомогою процедури ЗНО планується проводити моніторинг якості освіти. Як зазначив директор УЦОЯО Вадим Карандій, для того, щоб моніторинг був максимально ефективним, це дослідження буде проводитись не на всій сукупності учнів, а тільки на вибірці.

"Ми порахували, що до моніторингу варто залучити 6 тисяч четвертокласників (усього в Україні їх близько  400 тисяч). Цього достатньо, щоб встановити, які тенденції існують у початковій школі з точки зору формування читацьких та математичних компетенцій випускників. І це будуть дуже хороші дані для аналізу Міністерству освіти, НАПНУ та ін.", - розповів він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що для дітей з особливими потребами ЗНО зроблять більш доступним. Так, для абітурієнтів подовжать час тестування на півгодини, а дітей із слабким зором забезпечать додатковим освітленням.

В Україні стартує реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання

В Україні стартує реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання

Повʼязані теми:

Наступна публікація