$39.78 €42.38
menu closed
menu open
weather +13 Київ

Колишній боєць Нацгвардії, "фашик" і шахрай. Що пишуть про Паршова, імовірного вбивцю Вороненкова G

Колишній боєць Нацгвардії, "фашик" і шахрай. Що пишуть про Паршова, імовірного вбивцю Вороненкова Паршова називають імовірним убивцею Вороненкова
Фото: mvs.gov.ua

23 березня в центрі Києва чоловік упритул застрелив колишнього депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова і поранив охоронця. Охоронець устиг зробити кілька пострілів у відповідь: одна з куль влучила нападнику в голову, через кілька годин він помер у лікарні. Сьогодні нардеп, член колегії МВС Антон Геращенко заявив, що вбивця – колишній боєць Національної гвардії України Павло Паршов. "ГОРДОН" розповідає, що відомо про цю людину.

Майже відразу після вбивства Вороненкова генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що нападник – громадянин України. При ньому також знайшли службове посвідчення. Тоді Луценко припустив, що воно може бути підробленим.

До вечора четверга повідомляли, що ймовірний кілер – 1988 року народження, перебував у розшуку з 2010 року за обвинуваченням у шахрайстві і легалізації доходів, отриманих злочинних шляхом.

У вечірньому ефірі каналу "1+1" Антон Геращенко заявив, не розкриваючи імені підозрюваного, що Вороненкова вбив "агент російських спецслужб, громадянин України". Він відмовився повідомити інші деталі, заявивши, що не уповноважений їх розкривати. Але вже вранці 24 березня у Facebook Геращенко назвав ім'я.

Фото: EPA Вороненкова застрелили біля готелю Premier Palace в центрі Києва. Фото: EPA

"Убивство Вороненкова скоїв громадянин України Павло Олександрович Паршов, 1988 року народження, уродженець Севастополя, агент російських спецслужб. За своє життя Паршов ніколи офіційно не виїжджав за кордон України. Але в лютому 2015 року він перетнув кордон України, пройшовши пішки через один із КПП на кордоні з Білоруссю. У Росії, де він перебував перед закиданням в Україну, він пройшов курс спеціального навчання в школі для диверсантів, створеній ще в часи сталінського НКВС", – стверджує народний депутат.

Зі свого боку ТСН, посилаючись на матір Паршова, пише, що він утік до Росії близько шести років тому, після того як його оголосили в розшук за обвинуваченням у шахрайстві. Відтоді вона з сином не контактувала, про його службу в Національній гвардії вона теж нічого не знає.

За даними Геращенка, Паршов служив в одному з підрозділів Нацгвардії з 2015 року, але в бойових діях участі не брав (водночас повідомляли, що у загиблого кілера при собі було посвідчення учасника бойових дій). У серпні 2016 року він звільнився.

Скриншот: Vitaly Zakharchenko /

Скріншот: Vitaly Zakharchenko / "Вконтакте"

Колишній командир батальйону "Донбас" (підрозділ входить у структуру Нацгвардії) Юрій Виногродський водночас стверджує, що Паршов утік зі служби, а звільнили його пізніше – "за самовільне залишення служби". Колишнього підлеглого він назвав "задротом" і "ніяким бійцем".

"Коли він прийшов, батальйон уже не брав участі у бойових діях, тільки стояв на блокпостах. Але його рота була навчальною, вони не брали участі у таких діях", – розповів Виногродський.

Головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов пише, що товариші по службі з батальйону "Донбас" характеризували Паршова як "фашика" (фашиста) і "праворадикальну" людину. Заразом співрозмовники Бутусова зазначають, що "на його поведінці як солдата це не позначалося, відкрито він свої погляди не пропагував, дисципліни не порушував". Маріупольський сайт 0629.com з посиланням на джерела в "Донбасі" пише, що у чоловіка був позивний Боксер (швидше за все, він займався боксом або іншим видом єдиноборств).

З 2011 року Паршов перебував у всеукраїнському розшуку за підозрою в шахрайстві і легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. Згідно з постановою Індустріального райсуду Дніпропетровська від 15 жовтня 2013 року, група підозрюваних, серед яких Паршов (у реєстрі імена підозрюваних приховані, але одеське видання 368.media пише, що йдеться саме про Паршова), через фіктивні фірми в Одесі та Дніпрі виводила гроші, зароблені на продажі вигаданих товарів і послуг. У рішенні суду йдеться, що в лютому–жовтні злочинна група провела через підставні установи понад 19,5 млн грн. Паршов одночасно був засновником деяких фіктивних компаній. У тому ж рішенні йдеться, що він володів навичками рукопашного бою та гарантував безпеку перевезення грошей.

Бутусов зазначив, що в "Донбасі" про кримінальну справу і розшук Паршова не знали, оскільки детальної перевірки солдатів під час вступу на службу не проводили. Виногродський зі свого боку обвинувачує в цьому кадровиків Нацгвардії, оскільки всіх новобранців батальйон отримував тільки через гвардійське командування і не мав можливості їх вибирати.

Чим займався Паршов після звільнення з Нацгвардії і до моменту вбивства Вороненкова невідомо.

Матеріали за темою