Сьогодні високий рівень співпраці між парламентом та урядом, тож адаптація українського законодавства до законів ЄС має бути ефективніша. Про це під час слухань у Комітеті Верховної Ради з питань європейської інтеграції заявила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. За її словами, проведення такого заходу напередодні першої річниці роботи нового уряду закономірно. «Найближчим часом ми очікуємо ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС Нідерландами», — наголосила вона.

 

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія Іонова, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірини Геращенко, віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

Фото
Інформаційного управління
апарату Верховної Ради України.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе сказала, що інтеграція України в Європейський Союз неможлива без злагодженої та постійної взаємодії всіх гілок влади, насамперед уряду та парламенту.

Як приклад злагодженої та успішної роботи гілок влади в частині євроінтеграції вона навела Польщу і Румунію, які пройшли схожий процес трансформації.

Водночас урядовець наголосила на необхідності підвищення ефективності роботи міністерств з імплементації Угоди про асоціацію. Дієвим інструментом відстеження прогресу і проблемних питань у цьому напрямі, за її словами, має стати комплексна система моніторингу виконання Угоди. Крім цього, важливим є ухвалення акта щодо офіційного перекладу документів ЄС.

«Приведення українського законодавства і практик у відповідність до європейських стандартів відкриє нові можливості для вільного руху товарів і послуг з України на ринок ЄС та третіх країн», — зазначила політик.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також розповіла про успіхи, яких удалося досягти після підписання політичної частини Угоди про асоціацію. Зокрема, це відчутний прогрес у забезпеченні прав і свобод людини, створення антикорупційних запобіжників, заощадження мільйонів гривень платників податків через прозорі державні закупівлі, створення необхідних передумов для прозорого функціонування ринку енергетики, умови для розвитку енергетичних мереж України тощо.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі — торговий представник України Наталія Микольська наголосила, що створення спільного виробничого простору дасть змогу вітчизняним компаніям стати частиною європейських виробничих ланцюгів доданої вартості. «Це надзвичайно важливий процес як для України, так і для ЄС, і ми зробили вагомий крок у цьому напрямі. Євросоюз уже є головним торговельним партнером нашої країни. Для нас важливе зростання в секторах із високою доданою вартістю — це наша промисловість», — сказала вона.

Директор урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина поінформувала про підготовку дорожніх карт імплементації законодавства ЄС у сфері транспортних, телекомунікаційних і фінансових послуг. Крім того, вона повідомила про намір розпочати офіційні консультації щодо оновлення додатків до Угоди, які стосуються адаптації законодавства, та оновлення порядку денного асоціації Україна—ЄС.

Сергій МЕЛЬНИК.