Передплата 2024 «Добра кухня»

Геращенко розповів подробиці розслідування вбивства Вороненкова

Член колегії МВС, депутат Антон Геращенко заявляє, що екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова спеціально виманили на зустріч, номер ініціатора зустрічі відомий слідству.

Про це Геращенко заявив в інтерв'ю російській "Новой газете".

"Йому (Вороненкову) хтось подзвонив і запропонував зустрітися об 11:30 ранку (Вороненков був убитий о 11:24 ранку, на 12:30 у нього була призначена зустріч з Пономарьовим, однак близько 11:00 ранку Вороненков повідомив, що його ранкова зустріч скасована- ред). хтось, хто йому дуже важливий", - нагадав Геращенко.

"Номер вже отриманий, звичайно. Все вивчається, але це таємниця слідства. Я припускаю, що йому зателефонував хтось, кого він знав по Росії. Швидше за все, ця людина і була навідником кілера. Паршев не просто йшов по вулиці і думав: "Чи не вбити мені Вороненкова". Це була спланована серйозна операція, з групами прикриття і стеження", - заявив Геращенко.

"Ми знаємо, що його спільник на машині Daewoo виїхав, коли побачив, що Паршева застрелили. Ми його поки не спіймали, але сподіваємося, що спіймаємо. Обов'язково буде і той, хто навів - це співучасник. Всіх осіб, які причетні до злочину, ми будемо оголошувати в міжнародний розшук через Інтерпол", - заявив Геращенко.

Він додав, що йде розшук спільника, який був в машині.

Він нагадав, що Паршев родом із Севастополя, йому 28 років. "Це молодий здоровий хлопець, досить рішучий. Він був близький до різного роду радикальних угруповань - футбольним фанатам, він був ультрас. Він був проросійськи налаштований", - сказав Геращенко.

"Взагалі Паршев був проросійськи налаштований фашист", - уточнив він і показав автору інтерв'ю фотографію на своєму телефоні — татуювання на чиїйсь закривавленою нозі - на татуюванні зображена людина, можливо, воїн і написано "Jarl". Геращенко стверджує, що це фото простреленої ноги кілера і що на татуюванні "чітко фашистська символіка", а сам Паршев - "скінхед", відзначає видання.

Геращенко заявив, що слідство перевіряє причетність Паршева до захоплення Криму Росією.

"У 2014 році Паршев був в Криму, і зараз перевіряється його причетність до захоплення Криму на стороні російських військ ... За нашою інформацією, [пізніше] він був завербований російськими спецслужбами", - сказав він.

"Після проходження спецпідготовки в Російській Федерації він прийшов в Україну пішки з Білорусії в лютому 2015 року. Зараз допитуються його рідні та близькі, щоб з'ясувати, що з ним було до цього часу", - розповів він.

Геращенко зазначив, що безпроблемний перетин кордону був можливим через недбалість слідчого, який не подав заявку на контроль за перетином кордону.

"Після повернення в Україну йому була дана задача потрапити в Національну гвардію України, і він звертався в кілька підрозділів. Тобто наполегливо цього домагався, хоча ті, кого ми опитували, кажуть, що ніколи у нього не було бажання служити в армії", - сказав Геращенко.

За його словами, Паршев прослужив в Нацгвардії 14 місяців.

"Зараз опитуються всі його товариші по службі, вивчається питання, чому при його зарахування в частину не було запиту на рахунок притягнення його до кримінального переслідування. Справа у нього економічне, але ролі це не грає", - сказав він.

Геращенко стверджує, що кілер служив в частині під Києвом, в Петрівцях."Наскільки я знаю, в боях він не брав участі, але, можливо, виїжджав стояти на блокпостах", - сказав він.

"Швидше за все, він звітував про те, як живе його частина, можливо, була думка диверсії, але потім вирішили перевести його на іншу справу. Ми знаємо, що в серпні 2016 року йому було поставлено нове завдання - піти з Нацгвардії і чекати. Як ми це дізналися, я не можу сказати", - розповів Геращенко.

У Києві попрощалися з Вороненковим

25 березня у Києві на території напівзакритого Звіринецького кладовища поховали колишнього депутата Держдуми Росії Дениса Вороненкова.

Панахиду провели у Володимирському соборі Києва.

Як повідомляє ТСН, на похороні були присутні його дружина Марія Максакова, колишній депутат російської Думи Ілля Пономарьов, з яким політик ішов на зустріч перед тим, як його застрелили, а також російська активістка Ольга Курносова. Загалом на кладовищі було 20 близьких Вороненкову людей і журналісти.

До слова, Пономарьов пообіцяв помститися за смерть Вороненкова, пише "Дождь".

Зауважимо, що журналісти на церемонії поховання помітили і радника МВС Антона Геращенка.

Коли труну опустили, дружина екс-депутата промовила останнє слово та подякувала чоловікові. Крім того, вона висловила слова вдячності Україні за те, що та прийняла їх з чоловіком.

У меня — даже не поворачивается язык сказать "был"— самый лучший на свете муж. Я его благодарила за каждый день, что он со мной проводил. После всей грязи, которая была в моей жизни, в 37 лет мне так широко улыбнулась удача. Я ценила каждый день. Он был король, а я была с ним рядом — королева. Я не слышала в свой адрес ни одного упрека. Он боялся за меня, боролся. Он освоил оперу. Он знал каждую мою арию. Он был самым ласковым человеком, которого я знала в своей жизни. Добрым, глубоким, умным, все понимающим, прощающим. В принципе, если бы я могла там быть вместо него, я бы не задумывалась. Жизнь дальше без него — это хуже. Я, конечно, бронетанк. Я, конечно, крепкая. Но я не знала, что может быть так больно. И я ему благодарна за каждое мгновение, что он провел со мной.

Мне, конечно, очень тяжело от того, что у нас маленький ребенок. Я мечтала, чтобы он его воспитывал. Все у него от него — у сына Вани. Я так хотела, чтобы он его воспитывал, чтобы сын был такой же, как он. Как это теперь сделать, со слов, я не знаю. Он его, наверное, даже не будет помнить, когда вырастет.

Я не собираюсь выстраивать никаких версий.Не буду даже думать, кто это сделал, кто это заказал и выполнил. Ничто мне его не вернет. Понятно, что правоохранительные органы будут этим заниматься, это их работа. А я буду думать о том, что у меня есть мальчик, которому 11 месяцев. И который теперь только мой. И ради своей любви к Денису я лично не собираюсь вообще ничего делать. Я не знаю; может быть, это неправильно. Но они у меня его уже отобрали. И что бы я ни делала, я его не верну.

Если честно, я вообще не знаю, что я буду делать дальше. У меня не было ничего в жизни важнее него, ничего. Сейчас я даже не понимаю, как и зачем что-то делать дальше — и чего-то хотеть. Я на грани того, что можно выдержать вообще. Я понимаю, у меня трое детей — они меня будут, конечно, поддерживать. А он, между прочим, был готов воспитывать всех детей, понимаете? Он любил моих детей, относился к ним замечательно. Я не знаю. Как-то справлюсь, наверное.

Что там ляпнула мама, я не знаю. Я с ней не разговариваю уже давно, а сейчас, думаю, вообще не буду. Я не знаю, при каких обстоятельствах она это сказала, но думаю, у них есть запись. Они бы не рискнули публиковать такое без записи.

Сейчас, конечно меня охраняют, это вообще туши свет. Возят на бронированной машине. Охрана у Дениса была, но не такая, как у меня сейчас. Если бы его так охраняли, все было бы в порядке.

Когда у нас только все начиналось, меня позвали спеть на новогоднем вечере в Риге. И он мне 31-го пишет: вот тебе карта моя кредитная, купи мне билет из Парижа в Москву. Так мы с ним встретили наш первый Новый год. А перед тем как я из Риги уехала, он мне говорит: "Можешь рыбы купить?" И я купила две челночные сумки всякой рыбы, какая только там была. Прилетела с этой рыбой и говорю: "Ты понимаешь, как я тебя люблю? Ты сказал, ты хочешь рыбы? Вот тебе рыба!"

Я его просила, когда с ним встречаться начала: "Денис, сделай мне такое одолжение, пообещай мне, пожалуйста, что я умру в твоих руках". Он ни разу мне не пообещал.

Представники медіа підкреслюють, саме поховання відбулося досить по-тихому.

Пономарьов назвав найважливішу інформацію, яку мав Вороненков

Колишній депутат Державної думи Ілля Пономарьов розповів, що найважливішою інформацією, яка була у вбитого екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова, був компромат на російських військових.

Про це Пономарьов сказав в ефірі Еспрессо.TV.

За його словами, Денис Вороненков мав відомості про взаємодію російських військах спеціального призначення з "Беркутом" і іншими українськими силовиками під час Євромайдану.

"Більш важливим було те, що Денис володів інформацією про війська спеціального призначення — у нього там були різні знайомі — він розповідав про їхню взаємодію з "Беркутом", з українським спецназом в період Майдану", — розповів екс-депутат.

На його думку, це й могло стати причиною його вбивства. При цьому Пономарьов припустив, що цю інформацію Вороненков встиг розповісти слідчим Головної військової прокуратури України.

Дружина Вороненкова про вбивство: "Не збираюся вибудовувати ніяких версій"

Вдова убитого в Києві 23 березня колишнього депутата Держдуми Дениса Вороненкова Марія Максакова прокоментувала вбивство свого чоловіка.

Про це повідомляє "Медуза".

"Я не збираюся вибудовувати ніяких версій. Не буду навіть думати, хто це зробив, хто це замовив і виконав. Ніщо мені його не поверне. Зрозуміло, що правоохоронні органи будуть цим займатися, це їхня робота. А я буду думати про те, що у мене є хлопчик, якому 11 місяців. І який тепер тільки мій. І заради своєї любові до Дениса я особисто не збираюся взагалі нічого робити. Я не знаю, може, це неправильно. Але вони у мене його вже відібрали. І що б я не робила, я його не поверну", - сказала вона.

Вбивство Вороненкова можуть додати до позову в Гаазі

Українська сторона розглядає можливість долучити факт вбивства екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова до позову України проти РФ у Міжнародному суді ООН.

Про це повідомив кореспондентові Укрінформу високопоставлений співрозмовник, причетний до процесу в Гаазі.

"Наразі ми розглядаємо можливість долучення факту вбивства екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова, як одного з свідків агресії Росії проти України, до позову України в Гаазі проти РФ як країни, яка підтримує тероризм", - повідомило джерело.

За словами співрозмовника, вбивство Вороненкова має стати одним з "кейсів" справи у Міжнародному суді ООН, де Україна обвинувачує Росію у порушенні двох міжнародних конвенцій - про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Поруч з цим, інший співрозмовник агентства у правоохоронних органах України, коментуючи вбивство Вороненкова, вказав на те, що воно стало можливим, зокрема, й через власну необачність екс-депутата Держдуми.

"Його постійно охороняли двоє охоронців - військові професіонали екстра-класу. Однак, вчора він, фактично, порушив правила безпеки: залишив одного з охоронців з дружиною, а з іншим відправився у публічне місце. Так не можна було робити, однак охоронці не могли ним керувати. Вороненков сам поставив під загрозу і своє життя, і охоронця. А якби росіяни взагалі обрали ліквідацію шляхом підриву, у людному місці?", - зазначив він.

Вбивця Вороненкова з 2011 року ховався в Росії

Кілер колишнього російського депутата Дениса Вороненкова Павло Паршов після оголошення його в розшук у 2011 році втік до Росії.

Про це розповіла мати вбивці в коментарі "ТСН".

За словами жінки, відтоді він не зв'язувався з рідними. Вона не знала, що сталося з Павлом напередодні і точно не може пригадати, коли з ним востаннє бачилась.

"Він далеко, я знаю, що він живе давно в Росії. Ми з ним не зідзвонювались, він не виходить на зв'язок", - розповіла жінка.

На уточнювальне запитання — чи не контактує з сином від 2011 року, жінка підтвердила, що відтоді нічого про нього не знає. Також їй було невідомо, що син вступив до Нацгвардії України.

Охоронцю Вороненкова можуть вручити державну нагороду

Радник глави МВС Антон Геращенко вважає, що поранений охоронець вбитого російського екс-депутата Дениса Вороненкова має бути представлений до державної нагороди

Про це Геращенко повідомив у Facebook.

"У мережі з'явилося відео цинічного терористичного акту вбивства Дениса Вороненкова", - прокоментував появу відео Геращенко.

За його словами, поранений охоронець повинен бути представлений до державної нагороди за те, що все-таки зупинив кілера і дав можливість розкрити злочин по гарячих слідах.

З’явилося відео вбивства Вороненкова

У мережі оприлюднили відео моменту вбивства екс-депутата Держдуми Дениса Вороненкова.

Відео було опубліковане на сайті РБК-Україна.

На відео зафіксовано, як за екс-депутатом та його охоронцем рухається чоловік у капюшоні, а потім впритул стріляє у Вороненкова, а коли той падає, - у його охоронця.

На ролику також видно, як поранений охоронець політика встигає зробити кілька пострілів у нападника.

Світові ЗМІ про вбивство Воронєнкова

Ця подія привернула увагу західної преси, яка вважає, що це посилить і без того погані стосунки між двома країнами.

Колишнього російського депутата Держдуми Дениса Воронєнкова, який втік в Україну й отримав українське громадянство, у четвер застрелили в центрі Києва. Цей інцидент президент України Порошенко назвав "актом державного тероризму" з боку Кремля. Подія привернула увагу західної преси, яка вважає, що це погіршить і без того погані стосунки між двома країнами. Більшість іноземних ЗМІ також згадують про нещодавній інцидент з адвокатом сім'ї Магнітського, який днями випав з вікна за нез'ясованих обставин, а також другу спробу отруєння російського опозиціонера Владіміра Кара-Мурзу і убивство лідера опозиції РФ Бориса Нємцова.

Убивство Дениса Воронєнкова, колишнього співробітника правоохоронних органів і прокуратури, що розшукувався в Росії за звинуваченням у шахрайстві, відбулося на тлі підвищеної напруженості у відносинах між сусідніми країнами через підтримку Росією конфлікту на сході України, що триває вже три роки, пише The Wall Street Journal.

"Утеча Воронєнкова до Києва, ймовірно, була для Москви неприємною. Колишній високопосадовець розформованої російської Федеральної служби з контролю за оборотом наркотиків, мав чітке уявлення про корупційні схеми пов'язаних з Кремлем еліт. В інтерв'ю минулого місяця він заявив, що найняв охоронців, тому що боїться за своє життя", - йдеться в статті.

Він особисто знав ветерана служби безпеки Александра Літвінєнка та стверджував, що Кремль замовив його вбивство, тому що Літвінєнко допомагав британській владі в розслідуванні, пов'язаному з російськими мафіозними структурами в Іспанії.

Reuters з посиланням на слова генерального прокурора України Юрія Луценка повідомляє, що на сьогодні розглядаються дві попередні версії: вбивство свідка у справі Януковича і вбивство свідка у справі про контрабанду ФСБ Російської Федерації. Мається на увазі гучна справа "Трьох китів" щодо контрабанди меблів, яка переросла в найбільший за роки правління Владіміра Путіна конфлікт між російськими спецслужбами на початку 2000-х років.

"Він багато знав про те, що є найвразливішим елементом для всієї путінської влади - а саме, їх фінансові потоки, ось ця справа "Трьох китів". На цьому Дениса отримав дуже багато ворогів, і ці вороги вже влаштовували замах на нього в Росії. Тоді в нього теж стріляли", - сказав інший російський екс-депутат, Ілья Пономарьов на тому ж брифінгу в Генпрокуратурі.

Видання New York Timesу статті під назвою "Російського критика Кремля вбили в Україні" зазначає, що вбивство в Києві, яке, як правило, виконуються з точністю, було "надзвичайно криваве і хаотичне для замовного, що є звичайною справою в країнах колишнього СРСР".

"Замовні вбивства у Росії часто відбуваються театрально. Коли лідер опозиції Росії Борис Нємцов був застрелений в 2015 році, його тіло впало на тротуар мосту на фоні червоних стін Кремля і собору Василя Блаженного, символи Російської держави", - пише видання.

NYT згадує, що раніше Воронєнков у інтерв'ю розповідав про те, він був мішенню для вбивства і його можуть вбити як Степана Бандеру, лідера українських націоналістів, якого КДБ отруїв в Мюнхені в 1959 році.

Журналісти The Washington Post за три дні до вбивства взяли інтерв'ю у Дениса Воронєнкова разом з дружиною Марією Максаковою у барі в холі київського готелю Premier Palace, біля дверей якого і застрелили екс-депутата РФ. "З міркувань особистої безпеки ми не можемо допустити, щоб вони дізналися, де ми перебуваємо", - сказав Воронєнков в понеділок увечері.

"За кілька тижнів до смерті Воронєнков, колишній член піддатливої ​​російської компартії, говорив друзям, що він був мішенню. Хакери намагалися зламати його аккаунт в Twitter і електронну пошту його дружини. Він отримував СМС з погрозами, і поліція недавно виділила йому охоронця. Ходили чутки, що за ним стежать", - йдеться в статті.

Газета зауважує, що у момент, коли в політичному житті США домінує питання про російський вплив, смерть Воронєнкова загострить додаткову увагу на масштабах радіуса досяжності Росії в іноземних країнах.

"Залишається неясним, у кого могло з'явитися бажання вбити Воронєнкова, але факт залишається фактом: це лише найсвіжіший випадок, коли противник Кремля йде з життя", - зазначається у статті, де згадують Литвиненка і Нємцова.

"Заплутане минуле Воронєнкова, в тому числі згадка про нього в "Панамських документах" і той факт, що в Думі він голосував за анексію Криму, наводить на припущення, що у інших теж могли бути мотиви для розправи з ним. (В інтерв'ю він стверджував, що був відсутній в Думі під час голосування - це однопартійці проголосували його карткою)", - пише видання.

Газета повідомляє, що Максакова планувала гастролі українськими містами, а Воронєнков давав свідчення проти екс-президента Януковича. "Друзі кажуть, що він також хотів поділитися з українською прокуратурою даними про російську контрабанду", - передає WP.

"Про оперну співачку, члена партії "Єдина Росія" Путіна Максакову і комуніста Воронєнкова дізнались у 2015 році, коли вони стали першими депутати від різних партій, що одружилися, - пише Financial Times. Видання згадує також, що Воронєнков був автором законопроекту про обмеження участі іноземних компаній в медіа, який дозволив дружнім Кремлю фігурантам посилити контроль над пресою.

Захист Вороненкова за 10 днів до вбивства повідомив РФ його адресу

Захист колишнього депутата Держдуми Російської Федерації Дениса Вороненкова за 10 днів до його вбивства повідомив правоохоронним органам Росії його адресу в Києві.

Про це повідомив російській газеті "Коммерсант" адвокат екс-депутата Андрій Гривцов, який востаннє зв'язувався з клієнтом у минулу середу близько 9 години вечора.

"Ми обговорювали електронною поштою стратегію захисту в його кримінальній справі (у Росії — ред.)", — повідомив він.

За словами Гривцова, захист домагався в РФ зняття заочно звинувачуваного Дениса Вороненкова з міжнародного розшуку.

Адвокат за згодою свого клієнта близько десяти днів тому спрямував до Генпрокуратури РФ, ФСБ й СКР відповідні клопотання, вказавши в них адресу проживання Вороненкова на Ставропольській вулиці Києва.

Як розраховував захист, у зв'язку з цим розшук політика мали б припинити: Генпрокуратура Росії могла одразу надіслати владі України запит про його екстрадицію. А запит відхилили б, оскільки Денис Вороненков отримав українське громадянство.

За даними видання, запит до Києва з РФ так і не спрямували. А зараз в Україну натомість надішлють документ із проханням офіційно поінформувати про смерть Вороненкова, що стане підставою для припинення кримінального переслідування.

Вороненкова в Росії звинувачували в "організації рейдерського захоплення" (ч. 4 ст. 159 КК) двоповерхової будівлі у центрі Москви.

Закрити справу за обставинами, які не реабілітують фігуранта, можна лише за згодою його близьких. Якщо вони відмовляться, справу спрямують до суду, який, у випадку визнання Вороненкова винним у шахрайстві, також буде змушений припинити переслідування.

Інший адвокат і добрий знайомий Вороненкова Вадим Багатурія вважає, що захист навіть може спробувати виграти цю справу. "Невипадково ж Генпрокуратура двічі відмовляла слідству у зверненні до Держдуми для зняття з пана Вороненкова депутатської недоторканності", — зазначив він.

За версією Слідчого комітету РФ, Вороненков продав двоповерховий будинок підприємцю Віталію Качуру за $2 млн. Угоду зрештою розірвали через суд, а нерухомість повернули її власнику Отарі Кобахідзе.

Кобахідзе розповів, що минулої середи його через посередника зв'язали телефоном із Вороненковим — і той вибачився й запропонував компенсувати "моральну шкоду".

Кобахідзе стверджує — і збирається офіційно поінформувати про це слідчі органі, — що екс-депутат був готовий повернутися до Росії, щоб дати свідчення про підготовку нового захоплення його нерухомості.

Качура було засуджено на 4 роки й 2 місяці. Його адвокат Вадим Лялін заявив газеті, що Вороненков підставив його клієнта під кримінальну справу, а той дав свідчення на екс-депутата

Адвокат збирається клопотати про умовно-дострокове звільнення Качура й не пов'язує вбивство у Києві з кримінальним переслідуванням екс-депутата в Росії. Лялін схиляється до версії про політичний мотив і не виключає версію про борги Вороненкова.

"Ъ" зазначає, що у ЗМІ ходила версія про можливу причетність до вбивства колишнього цивільного чоловіка Марії Максакової — "злодія в законі" Володимира Тюріна (Тюрік), але його колишній адвокат Сергій Біляк назвав це нісенітницею.

За даними українських правоохоронців, Вороненкова застрелив 28-рінчий громадянин України Павло Паршов, який народився в Севастополі й навчався диверсіям у Росії. Він був поранений і помер у лікарні в день убивства російського політика.

Вороненкова поховають у Києві

Колишній депутат Держдуми РФ Ілья Пономарьов заявив, що похорони Дєниса Воронєнкова відбудуться в Києві, передає "Комерсант".

"Близькі загиблого вже прийняли рішення, що похорон Дєніса Воронєнкова пройде в Києві", - сказав Пономарьов.

ЗМІ назвали ім'я та показали фото ймовірного вбивці Вороненкова

Екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова вбив 28-річний Павло Паршов, якого розшукувало МВС.

Про це повідомляє "Обозреватель" з посиланням на власні джерела.

МВС розшукувало Павла Паршова з 2011 року. Його звинувачували за статтями 205 (фіктивне підприємство) і 209 ( легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) КК України.

Охоронець Вороненкова живий, його прооперували в лікарні

Охоронець екс-депутата російської Держдуми прооперований в головному клінічному воєнному госпіталі, його стан важкий, але контрольований.

Про це повідомляє ТСН, посилаючись на дані лікарів.

За словами медиків, операція проходила 4 години. Охоронець був поранений в живіт та втратив багато крові. Зараз він знаходиться в реанимації. Лікарі оцінюють його стан як важкий, але контрольований.

Геращенко: «Вбивця Вороненкова служив у Нацгвардії»

Вбивця екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова дійсно служив в Нацгвардії України 13 місяців.

Про це в сказав народний депутат України, радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, передає Еспресо.

За його словами, в 2014 році він готувався в Росії до спецоперації щодо вступу до Національної гвардії України.

На даний момент опитуються його товариші по службі.

Страчують свідків розбоїв Путіна і держзради Януковича

Диверсії проти України стали підозріло частішими.

До списку жертв політичних убивств, які пов’язують з діяльністю російських спецслужб, додалося ще одне знакове прізвище — колишній депутат Держдуми РФ, а від 6 грудня 2016-го — громадянин України Денис Вороненков. 45-річного політика застрелили 23 березня у центрі Києва, біля п’ятизіркового готелю “Президент палас”.

Вороненков у супроводі охоронця виходив з готелю, і в цей момент невідомий чоловік на вулиці витягнув пістолет ТТ і кілька разів вистрелив у нього. Від прицільних пострілів Вороненков помер на місці. Охоронцеві, в якого теж розряджав обойму нападник, вдалося зі своєї зброї поранити його. У лікарні, куди, як і охоронця, доправили вбивцю, намагалися врятувати йому життя — щоб дізнатися, хто був замовником злочину. Але через кілька годин він помер.

У правоохоронних органах та експертних колах єдині у думці: це вбивство — справ рук російської ФСБ. Смерть Вороненкова порівнюють з іншими резонансними вбивствами відомих людей, які жорстко критикували режим Путіна, — екс-співробітника КДБ Олександра Литвиненка (його отруїли у Лондоні), опозиційного політика Бориса Нємцова (розстріляли у Москві), журналіста Павла Шеремета (підірвали у Києві). “Це була звична для Кремля показова страта свідка”, — заявив генпрокурор України Юрій Луценко. На його думку, попри вбивство Вороненкова, його письмові свідчення будуть доказом у процесі над Януковичем.

“Актом державного тероризму з боку Росії” назвав це вбивство президент України Петро Порошенко.

Колишній російський політик Денис Вороненков був одним з головних свідків у кримінальній справі щодо державної зради екс-президента Віктора Януковича. Дав надважливі для Генпрокуратури України свідчення про те, як Росія з допомогою Януковича готувала анексію Криму і окупацію Донбасу. Через загрозу на своїй батьківщині опинитися за ґратами минулої осені разом із дружиною Марією Максаковою (відомою оперною співачкою) Вороненков виїхав до України. Отримав паспорт з тризубом. Кажуть, Вороненков, знаючи про “довгі руки Кремля”, поводився вкрай обережно: мало розмовляв по телефону, щоб його не засікли російські диверсанти, пересувався скритно. Однак, попри вжиті надзвичайні заходи безпеки, його таки дістали.

Соратник убитого — російський опозиціонер Ілля Пономарьов (теж колишній депутат Держдуми, який свідчив про збройну агресію Росії проти України) — заявив, що Вороненков квапився на зустріч з ним. На думку Пономарьова, з його другом розправилися, бо був “смертельно небезпечним для російських силовиків”. Пономарьов вважає, що до вбивства Вороненкова причетний екс-генерал ФСБ Феоктистов. Радник міністра внутрішніх справ, народний депутат України Антон Геращенко розвинув думку: “Це - замовне політичне вбивство з метою залякування тих російських депутатів і чиновників, які спробують втекти на Захід чи в Україну і розповісти правду про те, як функціонує російський каральний апарат”.

У Росії зробили вигляд, що нічого надзвичайного не сталося. На прохання про коментар прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков відбувся короткою реплікою: “Це не наша тема...”. А член нижньої палати російського парламенту Юрій Швиткін назвав три версії: негаразди з бізнесом, внутрішньоелітну боротьбу в Україні і... “роботу націоналістів”.

На інші коментарі з Москви годі було чекати...

А тим часом…

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що вбивця мав при собі український паспорт і службове посвідчення (їх справжність перевіряють). Керівник ГПУ здивувався, що злочинець, вирушаючи на “справу”, узяв зі собою документи. За словами Луценка, того дня Вороненков разом з дружиною мав прийти на допит до слідчого. Кілер планував убити їх обох — але дружина затрималася...

Автор: Іван Фаріон

Коментар для «ВЗ»

Євген МАГДА, політолог

Дві резонансні події в один день — вибухи складів боєприпасів під Харковом і вбивство відомого російського політика — є ланками одного ланцюга. Підрив обороноздатності України і показова розправа у центрі Києва — пов’язані між собою речі.

Як з цього виходити? Українська влада має більше звертати увагу світової спільноти на те, що у нас відбувається. Доносити думку про те, що Росія робить ставку на тероризм. Таке апелювання важливе у контексті українського позову до Міжнародного суду ООН у Гаазі. В Україні і так розуміють, звідки ноги ростуть, а от на Заході не всі це ще усвідомлюють.

P. S. За останніми даними, вбивця мав при собі документи 29-річного чоловіка з Дніпра, якого раніше начебто притягали до відповідальності за фіктивне підприємництво. Він нібито був учасником бойових дій. Документ про це видала Національна гвардія...

Убивця Вороненкова помер

Убивця Дениса Вороненкова помер в лікарні.

Про це повідомляє джерело УП.

Пономарьов назвав прізвище генерала ФСБ, який стоїть за вбивством Вороненкова

Екс-депутат Держдуми Російської Федерації Ілля Пономарьов, який проживає в Києві, вважає, що за вбивством його колеги Дениса Вороненкова стоять російські правоохоронці. Про це він сказав на спільному брифінгу в генпрокурором України Юрієм Луценком у четвер.

"Він (Вороненков) багато знав про те, що є найбільш вразливим елементом для всієї путінської влади. Їхні фінансові потоки", — сказав Пономарьов.

Як відомо, убитий екс-депутат Держдуми РФ був фігурантом гучної кримінальної справи "Трьох Китів" про контрабанду меблів.

"Багато генералів втратили свої позиції, було змінено керівництво митної служби. На цьому Денис нажив безліч ворогів. Ці вороги вже влаштовували замах на нього, коли він був в Росії", — зазначив Пономарьов.

З його слів, переїхавши в Україну, Вороненков збирався працювати над розслідуванням російських корупційних справ.

"Йому не дали це зробити, моя основна версія: за цим стоять ті самі люди, той же генерал Феоктистов... На додаток хочу сказати, що в Росії в ФСБ є кілька генералів, у яких є право прямого дзвінка президенту РФ Путіну. Феоктистов — один з таких генералів. Тобто, це людина, яка може доповідати президенту через голову навіть керівника ФСБ", — зауважив Пономарьов.

Крім того, екс-депутат Держдуми РФ прокоментував відмову Кремля говорити про вбивство Вороненкова: це свідчить про причетність Москви до цього злочину.

"У нас кажуть, на злодії шапка горить. Тому Кремль, який раніше цю справу не помічав, першим висловився, що це мовляв, не ми", - сказав Пономарьов.

СБУ візьме під охорону вдову Воронєнкова та екс-депутата РФ Пономарьова

Ілья Пономарьов отримав посвідку на проживання в Україні, Марія Максакова - українське громадянство.

Співробітники спецпідрозділу Служби безпеки України візьмуть під охорону вдову вбитого в Києві екс-депутата Держдуми РФ Дєніса Вороненкова Марію Максакову, а також екс-депутата Держдуми Ілью Пономарьова. Про це на брифінгу повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

"Сьогодні фактично вже прийняте рішення про охорону і Пономарьова, і Марії Максакової силами спецпідрозділу СБУ", - сказав генпрокурор.

Вбивство Воронєнкова: стали відомі подробиці про кілера

Вбивця екс-депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова перебував у розшуку.

Про це повідомили джерела "Обозревателя".

Також стало відомо, що кілер 1988 року народження. Він розшукувався дніпровськими правоохоронцями - за вчинення злочинів, передбачених ст.205 та 209 КК України (фіктивне підприємництво та легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом).

За інформацією "Обозревателя", вбивця отримав вогнепальні поранення в голову, груди і ногу.

Чоловік, який охороняв Вороненкова в Україні - військовий, зараз перебуває у шпиталі. Отримав поранення в живіт.

Луценко: У вбивці Вороненкова були українські документи

Людина, яка вбила екс-депутата Дениса Вороненкова, мала при собі українські документи.

Про це повідомив Генпрокурора Юрій Луценко.

"Його документи проходять перевірку, слідство встановить, хто він є. Документи були при ньому", - сказав він.

На питання, чи це громадянин України, Луценко відповів: "За документами так, але зараз ми перевіряємо, чи ці документи були справжніми. Я рідко зустрічав кілера, який при собі брав службове посвідчення. Цей взяв", - сказав Луценко.

"Тому і кажу про ймовірність нової "візитки Яроша", яка була на місці. Тому я поки не поспішаю. Поки не проведемо остаточну перевірку цієї людини — він є громадянин України. Як тільки дізнаємось, хто він є, це буде повідомлено громадськості", - додав генпрокурор.

"До того часу будь-які папірці в його кишені вважаю підставою для перевірки", - додав Луценко.

МВС: "У вбивці Вороненкова могли бути спільники"

У вбивці екс-депутата Державної думи Російської Федерації Дениса Вороненкова могли бути спільники, які допомагали йому у вчиненні злочину.

Про це заявив речник МВС Артем Шевченко журналістам у четвер, повідомляє Укрінформ.

"Стрілець був один, але з великою часткою ймовірності у нього були спільники. Не можемо сказати скільки, але були особи, які допомагали йому у вчиненні злочину", - зазначив Шевченко.

Він додав, що в лікарні перебуває як кілер, так і охоронець загиблого Вороненкова.

"Я не можу вам назвати структуру, яку представляв охоронець Вороненкова, з міркувань слідства. І пропоную вам почекати більш детального роз'яснення від прокуратури. Але це був і є фаховий охоронець, який виконав свою роботу і зробив усе, щоб припинити цей злочин і по суті поранити стрільця", - підкреслив речник МВС.

Луценко натякнув, що кілер готувався до подвійного вбивства

Екс-депутат Державної думи Російської Федерації Денис Вороненков у четвер мав давати свідчення у військового прокурора і в момент вбивства з ним попередньо мала бути дружина.

Про це сказав під час брифінгу генпрокурор Юрій Луценко.

"Саме сьогодні (четвер) він мав давати свідчення у військового прокурора, Кравченка, і вони переписувалися есемесками про те що він запізнюється", - сказав він.

"Покійний призначив зустріч пану Пономарьову з якої мав вирушати на допит до військового прокурора Кравченка. Слідство буде з'ясовувати його пересування до того", - сказав Луценко.

За словами Луценка, кілер знав, де чекати Вороненкова.

"Ключовою є попередня зустріч, до "Прем'єр Паласу", і перед цим. Весь сьогоднішній графік буде перевірено. Із таких подробиць можу сказати, що дружина лише дивом не пішла з ним", - сказав Луценко.

Водночас Ілля Пономарьов тут же додав, що "з великою вірогідністю вони очікували, що будуть обидва (Вороненков з дружиною — ред.), тому що вони завжди зустрічалися вдвох з Денисом і Машею. Скоріше за все передбачалося, що вони будуть вдвох".

Луценко озвучив дві версії убивства екс-депутата РФ Воронєнкова

Йдеться про вбивство як свідка у справі Януковича і про свідка контрабанди у структурі ФСБ Росії.

Слідство має дві версії убивства російського екс-депутата Деніса Воронєнкова, повідомив Генеральний прокурор України Юрій Луценко у четвер, 23 березня на брифінгу.

За інформацією, йдеться про ліквідацію колишнього депутата Держдуми Росії як свідка у справі Віктора Януковича, так і вбивство як свідка контрабанди у структурі ФСБ Росії.

"На цей момент попередніми версіями розглядається як версія вбивства свідка справи Януковича, так і вбивства у справі контрабанди ФСБ Російської Федерації під прикриттям президента Росії", - сказав Луценко.

Луценко «:Поранений убивця Воронєнкова перебуває на межі смерті »

Охоронець екс-депутата співпрацює зі слідством, він є працівником однієї зі спецслужб України.

У вбивці екс-депутата РФ Дєніса Воронєнкова наскрізне поранення в голову, він на грані смерті Про на брифінгу в Києві повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

За його словами, кілера підвозила машина "Деу", правоохоронці відстежують її пересування. За словами Луценка, за документами кілер є громадянином України.

Крім того, охоронець, який був із Воронєнковим, поранений в область серця, він, за словами Луценка, співпрацює зі слідством.

Також генпрокурор зазначив, що екс-депутат РФ перебував під охороною однієї

Схожі новини