На Харківщині стався потужний вибух боєприпасів, можлива диверсія (оновлюється)

На Харківщині стався потужний вибух боєприпасів, можлива диверсія (оновлюється)

Вибух в  Балаклії

Фото із соцмереж

Військові проводять евакуацію місцевого населення

Що сталося

На Харківщині поблизу міста Балаклея стався потужний вибух на військові базі. Саме в цьому населеному пункті розташований один з найбільших в Україні складів боєприпасів.

Після розосередження озброєння та техніки по базах і складах склад боєприпасів на Харківщині не можна назвати найбільшим в Україні. Про це повідомив міністр оборони України Степан Полторак.

«До початку ведення бойових дій у нас було кілька таких складів, баз, які були дійсно найбільшими в Україні. Але, я вже про це казав, з початку агресії ми вжили відповідних заходів, і озброєння і техніка, яка там розміщувалась, була розосереджена по всіх наших базах і складах. Тому я би так не давав категорично сьогодні формулювання, що це є найбільша база, яка є в Україні», — зазначив він.

Версії 

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос пояснив, що за результатами слідчих дій, внаслідок диверсії сьогодні вночі на декількох майданчиках зберігання ракетно-артилерійського озброєння ( танкові та артилерійські снаряди 125 та 152мм) поблизу міста Балаклея відбувся вибух, який спричинив детонацію боєприпасів.

Перед вибухом на складі на Харківщині свідчки чул гул, схожий на політ безпілотного літального апарату. 

Боєприпаси на складі, де стався вибух, на Харківщині можуть детонувати до чотирьох днів, а це значить, що наблизиться до складів зараз неможливо. Зона евакуації у районі надзвичайної ситуації становить 7 км. 

За фактом надзвичайної ситуації на складі боєприпасів на Харківщині, де у ніч на четвер стався вибкх, відкрито кримінальне провадження за статтею «диверсія».

Оперативний штаб

«Від місця детонації шляхом встановлення блокування організовано умовний семикілометровий кордон зони небезпеки розльоту боєприпасів. Даних про людські жертви немає.На місце подіі виїхало керівництво області та правоохоронних органів», - написав у фейсбуці Матіос.

За вказівкою міністра оборони з Києва вилетів борт з комісією під керівництвом заступника міністра оборони з озброєння Павловського.

«Станом на 7 годину 23 березня на території військового складу спостерігаються вибух різної інтенсивності. До ліквідації наслідків надзвичайної ситуаії та евакуації місцевого населення всього залучено 15 одиниць техніки, в тому числі 74 автобуси, 25 карет швидкої допомоги, 529 чоловік, в тому числі від ДСНС 329 чоловік особового складу та 55 од. тех.. На місці розгорнуто штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на чолі з головою Харківської облдержадміністрації СвітличноюЮ.О., працює оперативна група ДСНС України, яку очолює тимчасово виконуючий обов’язки Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Мельчуцький О.Г», - йдеться у повідомленні ДСНС.

Наразі для локалізації та гасіння пожежі на військових складах міста Балаклія Харківської області відправили пожежні потяги «Укрзалізниці».

Украерорух тимчасово закрив небо в радіусі 40 кілометрів від місця пожежі на Харківщині.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман вилетів на місце надзвичайної ситуації на складі боєприпасів на Харківщині.

У зоні ураження на Харківщині, де сталася пожежа на складі з боєприпасами, тимчасово відключили подачу електроенергії та газ.

Гасіння пожежі, яка виникла на складі з боєприпасами в Балаклії Харківської області, в даний час не здійснюється. Адже на складі досі детонують боєприпаси. 

213Евакуація людей

Евакуація населення

З огляду на можливість збільшення площ детонації боєприпасів та їх розліт військовими організовано евакуацію місцевого населення.

Матіос додав, що Державною прикордонною службою посилено режим прикордонного контролю на східно-південному напрямку.

Мешканці Балаклеї розповідають, що у місті погано працює мобільний зв'язок, люди покидають район, де розташована військова частина.

«Ми прокинулися о 3 годині ночі від звуку потужного вибуху. Схопили документи, гроші і виїхали в бік цемзаводів. На дорозі суцільна пробка, по узбіччю йдуть жінки в ночнушках, босоніж і з дітьми на руках», - цитує місцевий сайт одну із мешканок міста.

Жителів евакуюють у селища Нафтовиків і Шевелівка.

Зранку 23 березня евакуювали близько 20 тис. людей. Станом на 07:30 евакуація населення триває. Із с. Вербовка евакуйовано 2700 людей у с. Пришиб (відстань 16 км від м. Балаклія). Із с. Яковенково - 806 осіб у Волохів Яр (20 км від м. Балаклії). Із самої Балаклії евакуйовано понад 16,3 тис. людей.

Станом на 8:00 23 березня загиблих і постраждалих внаслідок пожежі на базі озброєння в Балаклії, що на Харківщині, немає. Про це заявив заступник начальника зв'язків із громадськістю ЗСУ Юзеф Венсковіч.



Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: