"Підтримати"
Новини
Всі новини

Україна опинилася на п'ятому місці в рейтингу з розвитку електрокарів



Згідно з результатами незалежного видання про електротранспорті InsideEVs.com Україна посіла п'яте місце в міжнародному рейтингу за темпами розвитку електромобілів, випередивши такі країни, як США, Нідерланди та Японія.


Швидше електричний транспорт розвивається лише в Ісландії, Швеції, Норвегії та Китаї. Місце в рейтингу визначалося наступним чином: кожна країна, що взяла участь у дослідженні, отримувала певну кількість балів за кількома критеріями.
Серед них – політична підтримка розвитку "зеленого" транспорту, динаміка частки електрокарів на ринку авто, темпи розвитку інфраструктури і так далі.

Максимальний бал, який можна було отримати – 100, проте лише дві країни змогли перетнути позначку в 50 балів: Норвегія і Китай.
Головна причина, по якій Україна набрала майже 39 балів і потрапила в п'ятірку лідерів, – швидкий ріст частки електрокарів серед нових автомобілів, куплених українцями в минулому році.

За даними InsideEVs.com серед машин, зареєстрованих уперше в 2016 році, на електромобілі припадає 4%.
Видання підрахувало, що за останній рік цей показник зріс у п'ять разів, а кількість проданих за рік електрокарів перевищило 2 500.
При цьому більшість електромобілів старі і потрапили в Україну після більш ніж дворічного використання в європейських країнах. Половина з них – Nissan Leaf.

"Мотивація цього "українського электромобильного дива" цілком зрозуміла: враховуючи, що вона знаходиться в протистоянні з нафтовою державою Росією, в такій формі особистої втілилося бажання втерти носа Великої Нафти",
- пише журналіст InsideEVs.com.

Україна значно випереджає інші країни східної Європи і за темпами розвитку інфраструктури для електрокарів.

Тут є як приватні зарядні станції, доступ до яких можливий лише за згодою власника, так і публічні, а також кілька десятків фастчарджеров, в основному китайського виробництва.

На п'яте місце України в рейтингу вплинула і невелика підтримка електрокарів державою. Мова йде про прийняття в кінці 2015 року законопроекту №1674, скасувала ввізне мито на електромобілі.

Втім, у цій сфері ще є куди розвиватися. Приміром, у грудні 2016 у Верховну Раду внесли законопроект № 5494 про скасування ПДВ на ввезення в країну електромобілів і запчастин до них до 2021 року. Закон досі не розглянуто.

За матеріалами: www.epravda.com.ua

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Twitter.

Ctrl
Enter
Если вы заметили ошибку в тексте
Выделите её и нажмите Ctrl+Enter
Также по теме
Показати ще новини