$38.99 €42.16
menu closed
menu open
weather +12 Київ

Турчинов закликав СБУ перевірити інформацію про перебування в окупованому Криму українських політиків

Турчинов закликав СБУ перевірити інформацію про перебування в окупованому Криму українських політиків Турчинов прокоментував приїзд до Криму міжнародних політиків
Фото: rnbo.gov.ua

У разі підтвердження інформації про приїзд міжнародної делегації до анексованого Криму, розглядатиметься питання про можливе запровадження санкцій проти іноземних політиків, а в разі присутності в Криму громадян України – порушать кримінальні провадження, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов.

Служба безпеки України (СБУ) повинна проаналізувати інформацію про перебування в Криму політиків із європейських та інших країн для запровадження проти них санкцій, повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олександр Турчинов. Про це йдеться в повідомленні на сайті РНБО.

"СБУ має підготувати і подати на розгляд РНБО України перелік офіційних осіб із Європарламенту, а також політиків із країн Європейського союзу, Союзу незалежних держав і країн Латинської Америки, які, за повідомленнями російських ЗМІ, прибули з триденним візитом до анексованого Криму", – заявив Турчинов.

У разі підтвердження цієї інформації розглядатиметься питання щодо можливого запровадження санкцій, а в разі присутності в Криму громадян України – порушать кримінальні провадження, підкреслив секретар РНБО.

"Перевірці підлягає також інформація про участь у цій пропагандистській акції українських громадян, і в разі підтвердження їхнього перебування в Криму, мають бути відкриті кримінальні провадження відповідно до чинного законодавства", – зазначив Турчинов.

Екс-"віце-прем'єр" окупованого Криму Руслан Бальбек сьогодні повідомив, що до Криму прибула міжнародна делегація, до якої увійшли політики з України.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу, які запровадили санкції проти РФ.

Із червня 2015 року діють правила перетинання адміністративного кордону з анексованим Росією Кримом, згідно з якими іноземці можуть потрапити на півострів тільки зі спеціальним дозволом від української влади.

Однак час від часу іноземні делегації, які переважно складаються з політиків, що виступають за скасування антиросійських санкцій та визнання результатів "референдуму", прибувають у Крим без попередження Києва.