ГоловнаСвіт

Трамп не потиснув руку Ангелі Меркель на протокольній фотозйомці

Президент США не почув пропозиції канцлера Німеччини.

Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп не потиснув руку канцлеру ФРН Ангелі Меркель під час протокольної зйомки в Білому домі.

Фотографи кілька разів попросили лідерів потиснути руку, але Трамп ніяк на це не відреагував. Тоді Меркель нахилилася до нього і також сказала: "Вони хочуть, щоб ми потиснули руки". Але президент США і на це не звернув уваги.

Відзначимо, що раніше рукостискання Трампа стало об'єктом пильної уваги журналістів. Вони помітили, що президент США любить сильно тягнути руку на себе. А прем'єр-міністру Японії Сіндзо Абе під час такої ж протокольної зйомки довелося терпіти рукостискання Трампа майже 20 секунд.

Ця зустріч стала першою для Меркель та Трампа. Як зазначає "Німецька хвиля", для Берліна головними темами переговорів у Білому домі представляються дві: союзницькі зобов'язання в рамках НАТО і торгові відносини між США і Євросоюзом.

Сумніви в надійності військового співробітництва зі США в Берліна з'явилися після того, як Трамп назвав НАТО "застарілою" організацією. А без американських ядерних гарантій Німеччина, як вважають багато, була б зовсім беззахисною. Свого стратегічного арсеналу в неї немає. За договором "два плюс чотири" від 1990 року об'єднана Німеччина взяла на себе зобов'язання не мати зброї масового ураження. Але атомні бомби на її території є - американські.

Питання торгівлі також дуже важливе для Берліна. Німецька економіка орієнтована на експорт, від якого безпосередньо залежить благополуччя країни і добробут її жителів. Америка ж - головний зовнішньоекономічний партнер ФРН. Обсяг двостороннього товарообігу перевищує 173 млрд євро на рік. Ділові кола ФРН, м'яко кажучи, не в захваті від протекціоністських намірів Трампа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram