"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Єврокомісія висловила Порошенку і Гройсману своє незадоволення енергорегулятором

П'ятниця, 17 березня 2017, 18:34

Європейська Комісія висловила президенту Петру Порошенку та прем’єр-міністру Володимиру Гройсману своє незадоволення затягуванням імплементації законопроекту про створення прозорого енергорегулятора.

Про це йдеться у листі Віце-президента Європейської Комісії Мароша Шефчовича, який є в розпорядженні Економічної правди.

У Єврокомісії нагадали, що прийняття закону про енергетичного регулятора, було одним із заходів, що дозволило ЄС надати наступні 600 млн євро макрофінансової допомоги Україні.

"Через це зараз так важливо, щоб впровадження цього суттєвого закону розпочалося без подальших зволікань", - йдеться у листі.

Реклама:

Єврокомісія згадала про формулу "Роттердам+" та поставила під сумнів професіоналізм членів НКРЕ.

"Суперечності щодо нещодавніх рішень енергетичного регулятора стосовно методологій встановлення цін на вугілля та розрахунку плати за  приєднання до електромережі свідчать про те, яке велике значення має не лише незалежність, але й професіоналізм і довіра до енергетичного регулятора для залучення таких нагально потрібних інвестицій в економіку України", - йдеться у листі.

Крім того, у листі також говориться про те, що НКРЕ не користується експертною допомогою, яку пропонує ЄС.

"Аналіз згаданих нещодавніх рішень регулятора експертами ЄС показав, що, на жаль, використовувані методології не повністю відповідають кращій європейській практиці", - пише українським високопосадовцям Шефчович.

Віце-президент Єврокомісії просить Порошенка виконати закон про Національну комісію та призначити двох членів Конкурсної комісії.

"Я впевнений, що Кабінет Міністрів України та Верховна Рада України наслідують Ваш приклад, подавши свої кандидатури", - додається у листі.

Нагадаємо, що у лютому 2017 народний депутат партії "Самопоміч" Лев Підлісецький у зв’язку із скандальними рішеннями НКРЕКП щодо формули Роттердам плюс та нової методології приєднань до мереж, заявив про призупинення підготовки до другого читання законопроекту про ринок електроенергії до моменту Ротації членів НКРЕКП.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Читатйте також: Заплати Ахметову і друзям президента, або Формула з доходом на 24 мільярди

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: