$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +10 Київ

Сюжет із листом Януковича дуже важливий. Настільки, що заради цього був убитий Чуркін – Піонтковський G

Сюжет із листом Януковича дуже важливий. Настільки, що заради цього був убитий Чуркін – Піонтковський Піонтковський: Мені видається, що вони хочуть прохання про введення військ найближчим часом здійснити нібито вперше
Фото: Sotavision / YouTube

У Кремлі вирішили забути, що постійний представник РФ в ООН Віталій Чуркін зачитував листа збіглого українського президента Віктора Януковича з проханням про введення військ в Україну, щоб іще раз використати цей прийом для підтвердження суб'єктності окупованих районів Донецької та Луганської областей. Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" заявив російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський.

На відверту брехню можна піти лише заради великої політичної мети. Таку думку висловив виданню "ГОРДОН" російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський, коментуючи слова прес-секретаря Кремля Дмитра Пєскова, що жодного листа від колишнього президента України Віктора Януковича з проханням ввести війська адміністрація російського президента не отримувала, і він "не знає", що постійний представник РФ в ООН Віталій Чуркін зачитував його.

"Те, що Пєсков так відверто змушений брехати, показує, що цей сюжет із листом Януковича дуже важливий. Настільки важливий, що заради цього був убитий Чуркін. Це не моя маргінальна думка. Така поінформована і близька до Кремля людина, як Олексій Венедиктов (головний редактор радіостанції "Эхо Москвы"."ГОРДОН"), присвятив аж дві передачі цій події. Жахливі деталі розповідав: спочатку не допустили швидку допомогу, тому що Чуркін сидів у секретному приміщенні, потім його відвезли до госпіталю, і коли він помер, під час розтину виявили в нирках якусь отруйну речовину. На думку американського експерта, речовину було введено під час вечері у представництві. Загалом, це вже факт", – підкреслив співрозмовник.

Він вважає, що у Кремлі не дарма згадали про листа Януковича з проханням до російського президента Володимира Путіна ввести війська в Україну. Кремлю вкрай важливо довести, що такого епізоду не було, щоб мати можливість іще раз використати цей прийом.

"Наразі змінюється стратегія Кремля щодо лугандонії. Вже максимально підкреслюється її суб'єктність, зокрема і через визнання паспортів, запровадження рублевої зони тощо. Це дійде до якоїсь форми зміцнення влади. Може, скерують туди Азарова (Микола Азаров – колишній прем'єр-міністр України."ГОРДОН"). Проголосять законною владою чи не всієї України. І вже ця влада звернеться до Путіна з проханням ввести війська. Іншого пояснення немає. Адже всі вже забули про цей лист. Навіщо знову ситуацію роздмухувати? На такі злочини і на таку відверту брехню можна йти лише заради якоїсь великої політичної мети. І мені видається, що вони хочуть це прохання найближчим часом здійснити нібито вперше", – зазначив Піонтковський.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що адміністрація президента РФ у 2014 році не отримувала від екс-президента України Віктора Януковича листа з проханням ввести війська в Україну. Пєсков відмовився коментувати той факт, що на засіданні Радбезу ООН представник росії Віталій Чуркін заявляв про наявність такого листа. Пєсков заявив, що "цього він не знає".

10 березня генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що отримав відповідь від Генпрокуратури РФ, яка стверджує, що адміністрація президента РФ і Рада Федерації РФ не отримували листа від Януковича з проханням ввести війська на територію України. Про існування цього листа заявляв сам Янукович, його також згадували представник РФ у раді безпеки ООН Віталій Чуркін і президент РФ Володимир Путін.

18 січня Луценко повідомляв, що Головна військова прокуратура отримала від ООН фотокопії заяви Януковича з проханням ввести в Україну війська РФ.

Янукович був обраний президентом України у 2010 році. 22 лютого 2014 року, після трьох місяців протестів на Майдані, Верховна Рада визнала, що він самоусунувся від посади і не виконує своїх обов'язків, після чого були оголошені нові президентські вибори. Того ж місяця Янукович покинув Україну, зараз із сім'єю проживає в Росії.

В Україні проти Януковича відкрито кілька кримінальних проваджень. Його обвинувачують у масових убивствах громадян, заволодінні державним майном, захопленні влади неконституційним шляхом, діях, спрямованих на повалення конституційного ладу. Щодо екс-президента застосовується процедура заочного засудження.

Під час відеодопиту 28 листопада 2016 року у Святошинському районному суді Києва Луценко повідомив Януковича про підозру у держзраді. Письмову підозру вручили адвокату екс-президента. Захист вважає, що це було зроблено неправомірно.