Порошенко та Турчинов розповіли про головні загрози та успіхи України командуванню ЗСУ (відео)

15:05, 22.02.2017
Порошенко та Турчинов розповіли про головні загрози та успіхи України командуванню ЗСУ (відео)

Командування ЗСУ отримало настанови від Порошенка (Прес-служба Президента України)

На оперативних зборах командування Збройних сил України Перезидент та Секретар Ради національної безпеки та оборони інформували про досягнення армії за час російської агресії та розповіли про нові загрози з боку РФ.

Головним успіхом України у розвитку армії Петро Порошенко назвав успіх у переході до контрактної армії, на службу до якої записуються добровольці.

"У минулому році у Збройні сили прийняті за контрактом близько 70 тисяч українських добровольців. З початку цього – ще 4,5 тис. осіб записалися до лав ЗСУ", - зазначив Президент.

Він підкреслив, що Україна змогла відмовитися від мобілізації, однак поки що збереже призов на строкову службу. За словами Головнокомандувача, строковиків не направляють у зону бойових дій.

Одночасно з цим, проводиться формування оперативного резерву, постійно проходять військові збори в усіх регіонах країни.

"У минулому році був сформований потужний оперативний резерв першої черги за рахунок особового складу, який отримав бойовий досвід і зараз демобілізований, але він добре мотивований, високо професійний і патріотичний. Понад 130 тис. осіб", - заявив Петро Порошенко.

Про підготовку оперативного резерву та його мотивацію говорив і Олександр Турчинов.

"Слід побудувати систему територіальної оборони, при якій всі військовозобов’язані проходитимуть курси підготовки на спеціальних навчальних полігонах, братимуть участь у зборах і бойовому злагодженні своїх підрозділів", – вважає він.

Турчинов також відзначив, що необхідно покращити фінансову мотивацію військових, оклади яких мають далі збільшуватися – тим більше, враховуючи інфляцію.

Петро Порошенко заявив, що загроза повномасштабного вторгнення Росії на територію України зберігається. Основними напрямками можливої агресії він назвав південні та північно-східні регіони.

"Загроза повномасштабної агресії з боку Росії нікуди не поділася. І ця загроза не лише сочиться через неконтрольовані нами ділянки на Донбасі – вона нависає по всій лінії кордону з Російською Федерацією, і навіть більше", - підкреслив він.

За словами Порошенка, у безпосередній близькості до українських кордонів РФ розгорнула підрозділи своїх збройних сил чисельністю до 50 тисяч осіб.

"І жодної гарантії, що в будь-який час ця навала не суне на нас", - резюмував він.

На думку Порошенка, основним викликом може стати виборчий період в Росії.

"Безальтернативні президентські вибори в Росії, які пройдуть у наступному році, вже зараз є додатковим аргументом для підвищеної бойової готовності Збройних сил України. Адже ясно, що гра м'язами є головною виборчою технологією. Ворожий курс щодо України і всього зовнішнього світу користується, нажаль, підтримкою з боку російських виборців", - сказав він.

Внутрішню дестабілізацію в Укаїні Президент пов'язує із діями агресивної сусідньої країни.

"В Москві, а дехто і в Києві докладали зусиль, аби в роковини загибелі героїв Небесної сотні чинити якомога більше провокацій. Вони шукали і шукають бодай краплю крові, яка б спричинила масові акції протесту. До речі, найголосніше "третій майдан" віщували канал "Звезда" та інші російські ресурси", - сказав Порошенко.

Для протидії цьому Олександр Турчинов запропонував посилити патріотичне виховання у навчальних закладах та залучати до нього ветеранів АТО. Він відзначив, що служба в армії має відкрити соціальні ліфти.

"Проходження військової служби має відкривати для молоді соціальні сходи, стати обов’язковою умовою для політичної чи державної кар’єри, бути суспільно престижною і матеріально привабливою", – заявив Турчинов. 

У цей же час у мережі набуло популярності відео умов проходження служби військовими у навчальному центрі "Десна". Антон Кузьменко разом із бійцями свого підрозділу демонструє і коментує жахливі побутові умови контрактників, як у санвузлах так і у казармі.