Хто такий автор пропозиції про оренду Криму Артеменко?

  • Віталій Червоненко
  • ВВС Україна
артеменко

Автор фото, UKRINFORM

Підпис до фото,

Андрій Артеменко в парламенті

Про раніше не дуже відомого депутата Андрія Артеменка умить заговорили не тільки в Україні. Він нібито зумів передати адміністрації Дональда Трампа пропозиції щодо миру на Донбасі.

The New York Times опублікувала статтю, що член Верховної Ради від фракції Олега Ляшка Андрій Артеменко начебто через американських посередників, зокрема екс-радника Дональда Трампа Майкла Флінна, передав адміністрації США план вирішення конфлікту в Україні.

У статті вказали, що документ передбачає скасування санкцій щодо Росії, виведення російських військ з Донбасу та проведення референдуму щодо передачі Криму в оренду Росії на 50 чи 100 років.

У розмові з ВВС Україна Андрій Артеменко підтвердив інформацію, викладену в статті.

"Я давав коментарі газеті The New York Times, я надавав пропозиції команді президента США щодо миру в Україні", - заявив він ВВС Україна.

Щоправда, пізніше він уточнив, що передати Крим в оренду можна на 30-50 років.

Також політик розповів ЗМІ, що нібито має компромат на президента Порошенка, який йому допомагав збирати колишній голова СБУ Валентин Наливайченко.

І хоча Андрій Артеменко стверджує, що його позицію поділяють багато депутатів парламенту, зокрема й з фракції, жоден з політиків не став на його захист.

Його вже засудили представники української влади. Навіть лідер власної фракції Олег Ляшко пообіцяв виключити пана Артменка з неї, якщо той сам не складе депутатський мандат.

З тюрми до "Правого сектору" і парламенту

Андрій Артеменко був не надто відомою особою поза межами кола політиків та експертів.

Він почав займатись бізнесом у 90-х роках, зокрема, юридичним супроводом українських спортсменів для працевлаштування та виступів за кордоном.

На початку 2000-х років він зблизився з мером Києва Олександром Омельченком та став його радником.

2002 року він опинився у в'язниці. Офіційно - за звинуваченнями у махінаціях зі спортивними трансферами і грошами Міноборони на футбольний клуб ЦСКА.

Сам він стверджував, що це були політичні переслідування.

Під час ув'язнення познайомився з керівником УНА-УНСО Миколою Карп'юком, який зараз сидить у російській в'язниці.

2004 року він вийшов з в'язниці й на виборах до Київради 2006 року пішов за списком Юлії Тимошенко.

Проте майже одразу залишив команду пані Тимошенко і перейшов до опонента - мера Леоніда Черновецького.

До 2013 року у великій українській політиці його не помічали. Він займався бізнесом, зокрема, в оборонній сфері та постачанні екіпірування у "гарячі точки".

артеменко

Автор фото, OLENA BILOZERSKA

Підпис до фото,

Андрій Артеменко (другий зліва на фото) входив до керівництва партії "Правий сектор" у березні 2014 року

Під час Євромайдану брав участь у протестах проти Віктора Януковича. Згодом долучився до руху "Правий сектор".

Навесні 2014 року він навіть увійшов до керівництва партії "Правий сектор" - разом з Дмитром Ярошем, Сашком Білим та іншими.

На виборах 2014 року він прийшов у команду Олега Ляшка, отримавши 16 номер у списку, й став парламентарем.

Згодом створив громадську організацію "Солідарність правих сил", яка поки що не стала партією.

Пан Артеменко у 2016 році задекларував значні статки.

Згідно з його декларацією, він має чотирьох дітей, при чому троє з них мають громадянство США та Канади.

"Багато людей назвуть мене російським агентом, агентом США, ЦРУ, але як ми можемо знайти гарне рішення між нашими країнами (Україною та Росією - Ред.), якщо ми не розмовляємо", - заявив пан Артеменко.

Брак підтримки

Ініціативу щодо компромісу з Росією, у тому числі щодо Криму, раніше а американській пресі вже висловлював бізнесмен Віктор Пінчук.

За це його критикували в Україні. Схожу реакцію отримала й ініціатива Артеменка.

"Здавати в оренду Крим московським окупантам - це те саме, що здавати в оренду переїзному цирку рідну матір", - заявив Олег Ляшко.

Він стверджує, що не знав про таку ініціативу соратника.

артеменко

Автор фото, UKRINFORM

Підпис до фото,

Андрій Артеменко

"Він не має права представляти Радикальну партію. Вимагаю від Артеменка скласти мандат, якщо цього не зробить, виключимо з фракції", - заявив журналістам лідер фракції. Зробити це Ляшко обіцяє вже у понеділок.

Офіційний Київ засудив політика.

Посол України в США Валерій Чалий сказав, що подібні пропозиції не відповідають Конституції.

Окрім того, пан Чалий повідомив, що Андрій Артеменко "не уповноважений представляти будь-яку альтернативну мирну пропозицію від імені України іноземним урядам, включно з адміністрацією США".

Він натякнув, що пан Артеменко може бути одним з "російських агентів різних мастей", які намагаються просунути у Вашингтоні "плани здачі Криму".

У правлячій коаліції також засудили ініціативу Артеменка.

"Мирний план" здачі Криму в оренду і проведення виборів на окупованому Донбасі - вимальовується все чіткіше", - заявив член парламенту від "Народного фронту" Леонід Ємець.

"Виходячи з логіки народного обранця, пропоную викинути його з власної квартири, а потім здати її в оренду на 100 років бандитам, які там оселились", - заявив мер Дніпра Борис Філатов - один з лідерів партії Ігоря Коломойського УКРОП. Пан Філатов є другом Дмитра Яроша.

Поки в Україні критикують Андрія Артеменка за пропозицію здати в оренду Крим, у самій Росії такий варіант вже відкинули.

"Мені складно коментувати, тому що у самого себе орендувати нічого не можливо", - заявив керівник МЗС Росії Сергій Лавров.