«…вступаючи на службу до органів внутрішніх справ України, складаю Присягу і урочисто клянуся завжди залишатися відданим народові України, суворо дотримуватися її Конституції та чинного законодавства, бути гуманним, чесним, сумлінним і дисциплінованим працівником» (з тексту Присяги працівника органів внутрішніх справ України)

20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській міліціонери роти спеціального призначення ПМОП «Беркут» міста Києва виконуючи злочинний наказ вищого керівництва держави цинічно вбили 48 та важко поранили 80 учасників Революції гідності. Протестувальники, які просувалися вверх по вулиці Інститутській, потрапили у смертельну пастку. Небесна сотня поповнила свої ряди…

Український народ гірко оплакував цих жертв злочину. Те, що 20.02.2014 року був учинений злочин, чи не в першу чергу зрозуміли колишні правоохоронці, для яких Присяга залишилася не пустими словами. Зранку 21 лютого прийшовши на робочі місця, що знаходилися поруч з Майданом, троє пенсіонерів міліції усвідомили, що правоохоронна система перебуває у стані паралічу та що зволікання може призвести до безповоротної втрати доказової бази. З метою збереження доказів цього жахливого кримінального правопорушення вони вийшли на вулицю Інститутську та зібрали там понад 100 гільз, яких ще не встигли розібрати на сувеніри, каски протестувальників зі слідами пострілів, а також здійснили відеофіксацію місця події.

Однак тоді передавати ці докази слідству в непевній політичній обстановці було ризиковано. Лише після втечі Віктора Януковича, призначення Олега Махніцького виконуючим обов'язки Генерального прокурора України та початку повноцінного досудового розслідування в березні всі зібрані речі були власноруч передані слідчим.

Як цього вимагає закон у кримінальному провадженні щодо розслідування розстрілу Небесної сотні були призначені судово-балістичні експертизи. Експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз вдалося встановити, що вилучені з тіл жертв та з місця події кулі були випущені з автоматів Калашникова. Ці автомати були закріплені за міліціонерами роти спеціального призначення ПМОП «Беркут» у місті Києві, частина з яких зараз сидить на лаві підсудних у столичному Святошинському районному суді. Цей факт експертам вдалося встановити завдяки порівнянню куль та гільз з місця події та гільзотеки МВС.

При ідентифікації зброї надзвичайну вагу для експертів має кількість гільз, на яких є відповідна слідова картина. Чим більше таких гільз зі слідами, тим точніше експерт встановлює співпадіння. Гільзи, вилучені на вулиці Інститутській трьома колишніми міліціонерами, якраз і зіграли ключову роль при встановленні того, що зброя з якої розстрілювали протестувальників належала працівникам київського «Беркуту». Без зібраних 21 лютого 2014 року доказів ідентифікувати зброю було б майже неможливо. Даний висновок судово-балістичної експертизи є одним з найважливіших доказів вини підсудних.

Трьома цими екс-працівниками міліції, вчинок яких став суттєво значимим у розкритті вбивства героїв Небесної сотні, є: полковник міліції у відставці Б. (уродженець Куйбишевської області), полковник міліції у відставці І. (уродженець Одещини), генерал-майор міліції у відставці К. (уродженець Донеччини).

Багато покликаних, але мало вибраних.

8e15e0e850-article.jpg


P.S. Герої цієї історії, міліціонери у відставці, просили не розкривати їхні прізвища та імена. Полковник міліції у відставці І. відновив свою трудову діяльність і нині працює в Національному антикорупційному бюро України, генерал-майор міліції у відставці К. також і працює у прокуратурі міста Києва.

За матеріалами сайту «ОБОЗРЕВАТЕЛЬ»