Експерти: Якщо Україна не визнає Донбас окупованим, то Росія уникне відповідальності за війну

Представники експертного середовища дискутували в Українському кризовому медіацентрі

Після початку блокади українських територій дискусії щодо подальшої долі окупованого Донбасу виникають не лише у владних кабінетах. Їх регулярно влаштовують і експерти.

Представники експертного середовища дискутували в Українському кризовому медіацентрі про те, чи визнавати Донбас окупованим, чи реінтегрувати як є. На дискусію запросили більшість тих, хто проти визнання окупації. Але навіть вони погодились, якщо Україна цього не зробить і піде шляхом, який Уряд запропонував напередодні, то Росія уникне відповідальності за війну, повідомляє Канал 24, інформують Патріоти України.

Вада першого сценарію – Російська Федерація юридично не буде нести відповідальності за бойові дії, які вона вела на Донбасі. Так це правда. Це мінус, – прокоментував координатор проекту "Сильні громади" Центру UA Валентин Краснопьор.

Сторона, яка готова щедро заплатити Україні за те, щоб Росія вийшла сухою з води, – Європа. За словами активіста, так званий мирний план розробили ще в Мінську.

Росія відійде, а Україна має виконати свої зобов'язання за Мінськими угодами, зокрема надати окупованим територіям Донбасу "особливий статус" – такий сценарій більшість учасників "дискусії" вважають необхідним для повернення Донбасу. Виявилося, кілька законопроектів з відповідними пропозиціями лежать у парламенті вже давно. Є й від "Блоку Петра Порошенка". Автори пропонують особливий статус узаконити на три роки. Представники ж "Оппоблоку" хочуть надати його на невизначений термін.

Та, за результатами соціологічних досліджень фонду "Демократичні ініціативи", більшість українців, зокрема й з неокупованого Донбасу, вважають неприйнятними "особливий статус", амністію бойовикам та зближення з Росією.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Тилові журналісти легковажать: Боєць ЗСУ розповів про переваги російського "танка-мангала" під час ворожих штурмів

середа, 24 квітень 2024, 9:05

Хоч танк і не маневрений та має багато недоліків, він може виконати свою місію під час штурму — завести колону в населений пункт і стріляти просто в лоб, говорить командир танкового підрозділу. . Останнім часом дедалі частіше з'являються повідомлення ...

Народні прикмети на 24 квітня. Що українці готували Євсеїв день для збереження здоров'я

середа, 24 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 24 квітня за новим стилем вшановує Саву Стратилата і з ним 70-ти воїнів, преподобного Саву Києво-Печерського та Єлизавету Чудотворницю, а також вшановує пам'ять великого мученика Євсевія Нікомідійського, що поклав життя зарад...