Джемілєв розкрив деталі розмови з Путіним перед анексією

Понеділок, 13 лютого 2017, 10:33

Президент Російської Федерації Володимир Путін перед анексією Криму намагався вмовити Мустафу Джемілєва на співпрацю з РФ.

Про це сам народний депутат і уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу розповів в інтерв'ю "Апострофу".

За словами Джемілєва, у середині березня 2014 року йому не пропонували посади, але "був підкуп іншого порядку".

"Вони одразу ж прийняли постанову про гарантії прав кримськотатарського народу, визнавали Меджліс і говорили про те, що представництво кримських татар у структурах влади буде не менше 20%. Говорили про те, що негайно відновлять топоніміку, що кримськотатарська мова буде державною нарівні з російською", – розповів він.

"Ми знаємо ціну обіцянкам росіян, тому Чубаров тоді сказав: "Ви ухвалюйте свою Конституцію, напишіть усе те, що ви зараз говорили, а в нас із вами жодних угод немає, тому що ви незаконно увійшли сюди". На цьому все й скінчилося", – зазначив він.

"Коли я розмовляв із Путіним по телефону за чотири дні до референдуму, він мені теж говорив про те, як ощасливить кримських татар, обіцяв соціальні проблеми всіх кримських татар вирішити впродовж декількох місяців і говорив, що Росія – велика країна, вона за кілька місяців зробить більше, ніж Україна за 23 роки своєї незалежності", – згадав Джемілєв.

Але він відповів Путіну, що кримські татари у важкому становищі саме через Росію, а переговори потрібно вести з керівництвом України, і для їх успішності – вивести війська з української території. За словами Джемілєва, російський президент тоді відповів: "А ось ми подивимося, референдум за чотири дні буде".

"Загалом, він дивно поводився. Почав розповідати, що владу в Києві захопили бандити, фашисти... Я розумію, ти своїй публіці такі речі говориш, а людині, яка з цього Майдану прийшла, розповідати, що там бандити прийшли – це просто маячня", – зазначив він.

"Або він, скажімо, мені каже: "Ось є побоювання, що між російськими військовослужбовцями й кримськими татарами може виникнути конфлікт, кровопролиття, ми б хотіли цього уникнути". Найцікавіше те, що того самого дня він говорив, що жодних військовослужбовців Росії в Криму немає", – додав Джемілєв.  

Він упевнений, що кожен день наближає повернення Криму до складу України:

"Одразу ж, як у мене відбулася розмова з Путіним, я звідти виїхав до Брюсселю на нараду НАТО, вони теж говорили, що у нас все рухається повільно, але впевнено. Тож Росії не уникнути звільнення Криму: або буде розпад Росії й вона буде змушена його віддати…".

"Якщо подальша поведінка Путіна такою й буде, то до цього (розпаду) і йде. Якщо виходити з інтересів Росії, то він (Путін) у жодному разі не мав заходити до Криму", – додав Джемілєв.

Він вважає, що у Європи немає альтернативи санкціям для Росії: "Або йти військовим шляхом, або санкції. Більше ніяк". А військовий шлях деокупації Криму "практично неможливий", вважає Джемілєв: "Ані люди не підтримають, ані західні партнери не зрозуміють".

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:16
фотоУ Львові за хабарі підробляли інвалідність військовозобов’язаним – ДБР
16:16
Понад 94% українців довіряють ветеранам, які повернуться з великої війни. Опитування
16:14
фотоУкраїна отримала 18 модульних мостів американської компанії Acrow
16:12
відеоПерші хвилини після ракетної атаки РФ на Дніпро потрапили на бодікамери поліції
16:06
Одещина знову зазнала ракетного удару РФ: є пошкодження інфраструктури та поранений
16:02
фотоЗ’явилися супутникові знімки наслідків ракетних ударів ЗСУ по аеродрому "Джанкой"
15:42
Какао б'є нові рекорди: ціни перетнули межу в 11 тисяч доларів
15:31
ФОТО"Я зворушений підтримкою українців". Режисер "20 днів у Маріуполі" привіз Оскар в Україну
15:30
Іран не планує відповідати Ізраїлю після останньої атаки – ЗМІ 
15:08
ФОТОПрезидент розписався на легендарній стелі Донецької області, яку раніше зафарбували активісти
Усі новини...