ГоловнаПолітика

Портников пояснив загострення відносин між Україною і Польщею

Раніше Україна жила в радянському контексті історії, після Майдану ситуація змінилася.

Портников пояснив загострення відносин між Україною і Польщею
Виталий Портников
Фото: Макс Требухов

Співголова українсько-польського Форуму партнерства, журналіст Віталій Портников вважає, що загострення українсько-польських відносин пов'язане з тим, що після Революції Гідності Україна вийшла з контексту радянської історії.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Спокійне ставлення до питань історичної пам'яті пов'язане передусім із тим, що Україна продовжувала жити в радянському контексті історії. Нашими героями були люди, які для українсько-польських відносин і для української історії не були принциповими. Ми були державою навпаки: прославляли тих, хто боровся за те, щоб Україна була частиною імперії, і не цікавилися тими, хто боровся за те, щоб Україна була незалежною. І навіть після 1991 року це тривало", - сказав журналіст.

Після Майдану 2014 року ця ситуація змінилася, вважає Портников.

"Ілюстрацією цього є два приклади. Перший - це відносини Польщі та Литви, які є складними з погляду історичної пам'яті 25 років. Хоча обидві країни так само зацікавлені одна в одній, як Україна і Польща. А другий приклад - відносини з Білоруссю, які з погляду історичної пам'яті прекрасні, тому що білоруси не цікавляться нерадянською історичною пам'яттю", - заявив Портников.

"Польща - не однотонна держава. Про дві Польщі писала ще Марія Конопницька (1842-1910). Що Польща має дві візії відносин із сусідами і внутрішнього розвитку, говорили завжди. Але фактично можна сказати, що є дві України: Україна колоніальна і Україна справжня. Ця друга Україна перемогла, і вона повинна стояти з другою Польщею, Польщею моноетнічного експерименту", - підкреслив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram