"Підтримати"
Новини
Всі новини

"Свої люди" допомогли екс-судді з Хмельницького відсудити 800 тис грн за машину, яку він так і не придбав

23:43, 30 січ 2017
2 567


Латюк Петро - суддя Апеляційного суду Хмельницької області завдяки допомозі колишніх колег зміг відсудити у компанії «Порше Лізинг Україна» в три рази більше, ніж до цього заплатив їй за лізинг престижного авто.



Як зазначає Марина Ансіфорова в сюжеті для програми «Наші гроші. Досудилися», суддя виграв два позови – на 575 000 грн та 200 000 грн. Рішення в першій інстанції приймали судді Хмельницького міськрайонного суду, в якому працював Петро Латюк до того, як перейшов в апеляцію.



Volkswagen Touareg Петро Латюк взяв у лізинг наприкінці 2013-го року, однак через сім місяців перестав платити. Ще через дев’ять місяців компанія вилучила у нього авто та подала до суду, аби стягнути заборгованість. Латюк подав зустрічний позов: він вимагав визнати договір недійсним та повернути йому 575 000 грн, - в той час, як заплатив за авто лише 250 000 грн.

Суму збільшили, перерахувавши гривневі витрати судді у долари за курсом на дату витрат, а потім – перерахувавши долари у гривню за курсом на дату позову.


Суддя Надія Салоїд, з якою Петро Латюк раніше працював у Хмельницькому міськрайонному суді, без жодних аргументів погодилася перерахувати гривневі платежі судді за новим, більшим курсом.



«Це є повністю справедливе та законне рішення»,
- заявила вона журналістам. В ньому сума до оплати «обґрунтована» таким чином:

«Як установлено судом, не оспорюється представниками ТОВ «Порше Лізинг Україна» та підтверджується відповідними квитанціями, на виконання умов цього договору Латюком П. Я. було сплачено 248205 грн. 59 коп., що по курсу Національного банку України на час їх сплати становило 27365.15 дол. США, а так як станом на 05 червня 2015 року курс Національного банку України становить 21.0137 грн. до 1 дол. США, то на користь Латюка П.Я. з ТОВ «Порше Лізинг Україна» слід стягнути 575043 грн. 05 коп. (27365.15 дол. США х 21.0137) і в такий спосіб задовольнити його позовні вимоги в цій частині».




За цим позовом Петро Латюк вже отримав кошти, таким чином повернувши собі на 350 000 грн більше, ніж сплатив компанії, поки користувався її авто.

Після цього суддя подав до суду ще раз – цього разу він вимагав відсотки (30% річних) за користування його грошима за той час, коли сторони судилися. Цей позов також задовольнили: рішення заплатити Петру Латюку ще 198 тисяч гривень прийняла вже інша суддя Хмельницького міськрайонного суду – Оксана Мазурок.

«В нас були дуже погані стосунки, якщо ви це хочете знати»,
- заявила вона, обґрунтовуючи своє рішення. Кошти за цим позовом судді ще не сплачені – компанія планує оскарження.



Надалі суддя подав третій позов до лізингодавця, вимагаючи сплатити ще 5 500 000 грн – так Петро Латюк обрахував неустойку за авто. Справу також почне розглядати Хмельницький міськрайонний суд, в якому раніше працював суддя-позивач.



Говорити з журналістами про виграні позови та їхню арифметику Петро Латюк відмовився, пройшовши кілька кварталів мовчки.



Восени 2016 року суддя Латюк звільнився з Апеляційного суду Хмельницької області.

Повний випуск "Наші гроші. Досудилися" дивіться тут:



За матеріалами: bihus.info

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Twitter.

Ctrl
Enter
Если вы заметили ошибку в тексте
Выделите её и нажмите Ctrl+Enter
Также по теме