"Підтримати"
Новини
Всі новини

День бабака: історія свята


День бабака – незвичайне свято, популяризироване забавною комедією з Біллом Мюррейем. Традиційно відзначається в Канаді і Сполучених Штатах. Поведінка бабака у цей день передбачає закінчення холодів і зими.

Що таке День бабака?
День бабака - свято, який прийшло із США і Канади, і відзначається по всьому світу. Головною подією цього дня є прогнозування приходу весни. А відбувається це таким чином: бабака виманюють з норки, якщо в сонячний день він побачить свою тінь і, злякавшись, повернеться в нору – попереду ще шість тижнів зими. Якщо ж у цей день хмарно (бабак не побачить свою тінь) – весна буде ранньою, і відступлять холоди.

Щороку День бабака відзначається 2-го лютого. Звичайно ж, до таких прогнозів потрібно ставитися з гумором. Починаючи з другої половини XIX століття, передбачення бабака-синоптика виправдовуються на 50%.

Заповзятливі американці влаштовують для туристів у цей день багатолюдні фестивалі на честь місцевих сурков-синоптиків.

День бабака: історія свята

Свято має багатовікову історію. 2 лютого стародавні римляни прогнозували погоду за поведінкою їжака. Принцип той же, що і зараз. Ця традиція збереглася в Західній Європі, наприклад в Німеччині прихід весни передбачали по пробудженню борсука або ведмедя. Існує прикмета: Якщо бабак бачить свою тінь, значить, буде ще шість тижнів зими».

У XVIII столітті поселенці з Німеччини та Голландії принесли цю традицію в Америку. На території Північної Америки роль синоптиків дісталася бабакам, оскільки там не водяться ні їжаки, ні борсуки. У XIX столітті був створений Клуб Бабака з Панксатоні. 2 лютого 1886 року – був відсвяткований перший офіційний День бабака.

В Україні роль почесного провісника погоди дісталася бабаку Тимку 2 із селища Гайдари в Харківській області. Примітно, що тварина не тільки пророкує погоду, але і курс валют.

За матеріалами: meteoprog.ua

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Twitter.

Ctrl
Enter
Если вы заметили ошибку в тексте
Выделите её и нажмите Ctrl+Enter
Также по теме
Показати ще новини