"Підтримати"
Новини
Всі новини

31 січня: головні підсумки дня



Підводячи підсумки вчорашнього дня і характеризуючи новини, можна було б обмежитися одним словом: Авдіївка. Невелике містечко під Донецьком стало черговим символом брехливості і підлості російської влади і терористів з "ДНР".

Їм дуже хочеться показати всьому світу, що саме Україна нагнітає ситуацію. Заради цього, а також примушування до того рішення, яке вигідно Кремлю, бойовики готові покласти скільки завгодно людей, і їм неважливо - військових або мирних. І саме обурливе, що запеклі бої бойовики почали відразу після того, як було оголошено "перемир'я" ігноруючи будь-які домовленості.

Ситуацію цілком прийнятно і розумно пояснив уродженець Донбасу, український політолог Кирило Сазонов, який чітко розставив все на свої місця: загострення обстановки під Авдіївкою має дві причини - стратегічну і тактичну. Тобто стратегічно бойовики збільшили кількість обстрілів по всій лінії розмежування. А Авдіївці дісталося більше за інших, тому що саме тут у так званій ДНР найвразливіше місце.

Можна погодитися і з військовим експертом Олегом Ждановим, який вважає, що ситуація в Авдіївці загострилася з двох причин: у Росії "перепочинок" в Сирії, і вона може зосередитися на Україні, і - блокада, яка донезмоги розлютила тих, хто вже налагодив бізнес через лінію розмежування.

До речі, вантажі, що йдуть по залізниці, і не припиняли рух. Тільки Ахметов заробляє 400 млн доларів на рік на Укрзалізниці. Щорічні фінансові втрати ПАТ Укрзаліцниці складають близько 2 мільярдів доларів, з них 400 мільйонів доларів на вантажних тарифах по номенклатурі вантажів СКМ.

Україна звернулася з листом до Генсека ООН з проханням допомогти втихомирити Росію. Постійний представник України в Організації об'єднаних націй Володимир Єльченко звернувся з листом до генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреш в зв'язку із загостренням ситуації в Авдіївці.

ООН закликає мирним шляхом врегулювати ситуацію, а зокрема негайно припинити бойові дії у Донбасі. Він назвав зіткнення на лінії зіткнення на Донбасі "прямим порушенням Мінських домовленостей". Ось тільки чомусь замовчується, хто почав це протистояння, або відбувається спроба звинуватити в цьому Україну.

Ну а в Європі, як водиться, традиційно "серйозно стурбовані". Генсек РЄ Торбйорн Ягланд вчора зробив заяву з приводу ситуації на Донбасі. Ягланд зазначив, що «глибоко стурбований новинами з Донбасу і повідомленнями про важкі бої, які призводять до жертв і погіршення гуманітарної ситуації, негативно впливає на мирних жителів, включаючи дітей».

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман в терміновому порядку поїхав у Авдіївку Донецької області. Побувавши там, Гройсман оцінив обстановку і запевнив, що ситуація контрольована. А також, він вважає, що владі вдається підтримувати мінімальний рівень забезпечення комунальних послуг для місцевих жителів.

З 29 січня тривають обстріли Авдіївки і влади вже запланували евакуацію жителів, але доcі не було відомо, коли саме почнуть вивозити людей. Евакуацію планують провести 1 лютого з 08:00 ранку, але фактично, почали вже з учорашнього дня - вивозили дітей і пацієнтів місцевої лікарні.

А Київ і Миколаїв сьогодні, 1 лютого, проводжають полеглих в боях 29-30 січня захисників Авдіївки. Вони захищали Україну під Авдіївка, не думаючи про політичних розкладах, поганій погоді і планах на літо. Вони навіки залишилися на бойовому посту, тому що в наше століття девальвації слів, дали присягу нам, народу України, захищати нас до останньої краплі крові. І вони свою клятву виконали.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Twitter.

Ctrl
Enter
Если вы заметили ошибку в тексте
Выделите её и нажмите Ctrl+Enter
Также по теме
Показати ще новини