"Підтримати"
Новини
Всі новини

Як врятуватися при ракетному обстрілі: відео

15:44, 31 січ 2017
1 804


Про бомбардування головне без паніки! Найбільше жертв трапляється через неправильні дії.

Авіаудари і пуски ворожої артилерії можуть мати непередбачені фатальні наслідки, тому під час обстрілу треба зберігати спокій і слідувати базових знань, йдеться в програмі «Техніка війни» Військового телебачення України на каналі Youtube, передає Politeka.

У програмі говориться, що, як правило, пуски здійснюють з відстані 5-20 км. А швидкість польоту такої ракети 690 метрів за секунду.



За словами видеоблогера, бійця 25 бригади ЗСУ Валерія Ананьєва, коли летить ракета з установки «Град», це супроводжується сильним шумом, схожий на звук вітру.

«Це, напевно, найстрашніше, що я чув. Звук такий, як сильний вітер, тільки буквально за 2-3 секунди цей вітер з сильного шуму доходить до гучності, що з розуму сходиш»,
– розповів він.

Військові розповіли, як вижити в разі ракетного обстрілу. Перше правило — організація постійного спостереження, тому що вчасно почути надзвуковий снаряд неможливо. В небезпечній зоні попереджати про удар артилерії може поведінки домашніх тварин.

«Постійно тримайте в полі зору будівлі, споруди, місцеві предмети, які знаходяться поблизу від вас і які можна швидко використовувати як укриття. З часом це увійде в звичку»,
– говориться в передачі.

Краще всього від осколків ракет захищають окопи, укриття та воронки, але якщо обстріл застав вас в незакритій місцевості – лягайте на землю, прикриваючи голову руками.

В будівлі найкраще ховатися в підвалі або на першому поверсі, в кутку, що недалеко від дверей і вікна. Після завершення залпу військові рекомендують не поспішати виходити з укриття.

«Почекайте хоча б 5-10 хвилин — дуже ймовірно, що обстріл продовжиться»,
– кажуть експерти.

Військові запевняють, що залп з «Граду» легко розпізнати: вночі це яскравий спалах, а вдень сліди диму від випущених ракет.

«Всього на кожній установці «Град» 40 снарядів, які можуть вилітати за 20 секунд. Обстріл переважно здійснюють 10-30 снарядами, після чого, як правило, змінюють позиції»,
– розповідає журналіст Юрій Стоянський.

А ось ракетні удари авіації більш небезпечні, ніж артилерійські. Хоча авіаудари триватимуть недовго, у них більш висока точність і щільність вогню.

Людям, що потрапили під авіаційний обстріл, слід уникати перебування поряд з технікою, машинами, вогненебезпечними об'єктами, будівлями з великою кількістю вітрин і вікон.

«Надійним укриттям можуть служити підвали. Щоб зберегти слух, зір і уникнути контузії, під час бомбардування треба сильно закривати вуха, а тримати рот відкритим. Під час авіанальоту не можна перебувати у водоймах, так як при попаданні снаряда у воду виникає ризик сильного гідроудару»,
– говориться в передачі.

А ось для збереження техніки копають спеціальні котловани і накривають макетної сіткою. Під машинами встановлюють дерев'яні колоди, щоб під час обстрілу не накрило техніку землею.

Проте найбільше жертв при бомбардуванні, нагадують військові, приносить паніка і неправильні дії. Щоб вижити в таких умовах, треба бути максимально уважним і зібраним.

За матеріалами: politeka.net

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Twitter.

Ctrl
Enter
Если вы заметили ошибку в тексте
Выделите её и нажмите Ctrl+Enter
Также по теме
Показати ще новини