170117 swedenЗа повідомленням керівника військової розвідки Швеції MUST Гуннара Карлсона (Gunnar Karlson), яке він зробив під час телевізійного інтерв’ю програмі «Agenda», Росія є джерелом кібератак та інформаційних атак, що мають на меті дестабілізувати Швецію.

 


Зокрема, він заявив: «Багато з зазначених акцій, що скеровані проти нас, здійснюються очевидним для усіх нас гравцем. Ми бачимо що, передусім, це Росія. Я можу стверджувати це без проблем».


На його думку, кібератаки можуть загрожувати функціюванню шведського суспільства. Натомісць, іноформаційні операції, які проводить Росія, мають впливати на поведінку окремих особистостей та груп населення, підриваючи основи демократії: «Йдеться про розповсюдження фальшивої інформації, знецінення правди або ж підкреслення одних аргументів за рахунок інших».


В якості прикладу такої акції російських спецслужб керівник шведської розвідки розповів про розповсюдження російськими медіа фальшивого листа від імені шведського міністра оборони Петера Хулквіста (Peter Hultqvist), в якому він нібито гарантував шведській оборонній фірмі отримання контракту на поставку озброєння Україні. Фальшивку було досить швидко викрито, втім, її зміст був широко розповсюджений і коментувався в ЗМІ та соцмережах.


На думку Карлсона, частіше за усе найбільшої шкоди завдають не окремі операції, а системні атаки на державу, що призводять до загальної втрати довіри до інформації.


Раніше було оприлюднено рапорт шведських спецслужб SAPO, де повідомлялося, що Росія веде протии Швеції психологічну війну, метою якої є цілеспрямований вплив на тих, хто приймає рішення та на суспільну думку в цілому.

 

! При використанні вмісту сайту обов’язковим є активне гіперпосилання на defence-ua.com, що не закрите від індексації пошуковими системами

Переклад

ukarzh-TWenfrdeitptrues