Встаємо, браття, за святу Україну: Відкрите звернення ієрея до усіх вірян та священиків України

Єдине, що ми зможемо передати нашим дітям - це честь, яку ми не заплямували боягузтвом та зрадою.

Мені дуже прикро. Коли я навчався в Семінарії та Академії у Києві (до 2005 року), у нас на курсі було дуже багато хлопців, які виявляли сміливість і патріотизм. Поки в Україні "прокачували" "русский мир", ми з ними не вагаючись віталися "Слава Україні!". Так, це було у київській КДАіС.

Коли я вже став священиком, зустрічаючись після офіційних заходів з ними, вони відкрито заявляли про свою ненависть до Януковича (чесно кажучи, ці "офіційні заходи" ігнорували через раз). Але коли дійсно до нас прийшла війна, хоч вбийте мене, я не розумію, куди це все поділося. Де ці сміливі хлопці, мої однокурсники, які відважно не боялися у 2004 році вивішувати у Лаврі жовто-блакитні стяги? Де вони, яким наш ректор казав, що найголовніше - це Батьківщина, віра та честь?

Чому зараз перед обличчям ворога, який відверто хоче знищити все, що ми так любили, вони мовчки стають на коліна? Я не розумію, за що... гроші? Ніякі не гроші. Погрози? Теж... Може, тому що ви подорослішали і у вас є сім'ї, діти, церковні нагороди, які не дуже хочеться втрачати? Розумію... Але, скажіть мені, що таке сім'я без честі та нагорода без слави?

Зараз не час і для міжконфесійних сварок - потім розберемося. Зараз важлива єдність, без якої нас переб'ють, як сліпих цуценят.

Як на мене, є лише дві речі, які можна передати нащадкам. Ці дві речі в тебе ніхто не забере і ніхто їх тобі не дасть. Ці речі - це честь або ганьба. Що б я хотів передати своїм дітям - те, що колись мені подарував мій прадід. Це рідна земля з нашого рідного міста Глухова, завернута у хустинку. "Пам'ятай завжди про рідну землю, що просякнулася кров'ю твоїх пращурів. Та про їх честь, яку вони не заплямували", - сказав мені тоді прадід, козак та офіцер.

Мене дивує нахабство та жадібність нашого ворога, який хоче в нас відібрати все - землю, гроші, честь, віру. Зараз звертаюся саме до тих хлопців, яких я знав, які стали священиками, дияконами. Це є і наша війна. Бо віряни дивляться саме на нас, і на нас покладена відповідальність бути попереду - захищати їх - навіть якщо річ йде про війну. Коли воїни на передовій зі зброєю у руках, ми - на своїх місцях у храмах маємо дати ворожій погані таку відсіч, щоб не забула, поки не помре. Чого б нам цього не коштувало. Бо єдине, що ми зможемо передати нашим дітям - це честь, яку ми не заплямували боягузтвом та зрадою.

Встаємо, браття, за Святу Україну!

Щиро ваш, о.Лука Радванський.

Опублікував: Лука Радванський
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"У відповідь на теракт у Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": Пропагандисти Кремля запустили нову серію фейків у західних ЗМІ

четвер, 28 березень 2024, 13:15

Центр протидії дезінформації опублікував добірку фейків і маніпуляцій, які іноземні ЗМІ продукували 28 березня. За версією ЦПД при РНБО України, 28 березня іноземні ЗМІ запустили два фейки та одну маніпуляцію, передають Патріоти України. Фейк: "У відпо...

"Вона поки приховує, що в офіційному шлюбі": Даша Астаф'єва вийшла заміж за багатія, який на 10 років молодший, - блогер

четвер, 28 березень 2024, 13:06

Оглядач українського шоу-бізнесу Богдан Беспалов "злив" інсайдерську інформацію про модель, співачку і волонтерку Дашу Астаф'єву. Він із посиланням на свої джерела заявив, що артистка за час повномасштабної війни вийшла заміж за молодого багатія. Однак...