Іван Апостолюк: Необхідно якнайшвидше накласти мораторій на спорудження ГЕС на річці Дністер

БЕРЕЖІТЬ ПРИРОДУ / 

Депутат-свободівець Чернівецької обласної ради Іван Апостолюк подав звернення про встановлення мораторію на будівництво гідроелектростанції на річці Дністер. За словами депутата, це будівництво призведе до масштабного знищення та забруднення річки, повідомляє прес-служба Чернівецької обласної організації ВО «Свобода».

"Гідроенергетичне лобі в Україні розпочинає черговий проєкт - будівництво шести нових гідроелектростанцій на Дністрі по території Чернівецької области. Все це робиться для одного - для відмивання грошей. Люди, що намагаються будь-що забудувати Дністер, прагнуть отримати гроші від усього - від проєктування, на яке спрямовано близько 100 мільйонів держкоштів - до будівництва, на яке планують витратити більше 28 мільярдів і продажу електроенергії. Натомість вони вимагають віддати їм Дністер. На сьогодні ПАТ "Укргідроенерго" провело тендер на підготовку техніко-економічного обґрунтування для будівництва каскаду гідроелектростанцій на Верхньому Дністрі. Процес оформлення вже документів розпочато", - зазначив Іван Апостолюк.

"Будування ГЕС для річки загрожує погіршенням якости води, перетворенням русла на невеличкі ставки та знищенням берегів. Адже та частина населення, яка проживає у прибережній зоні страждатиме від постійного підтоплення. Прогнозується підвищення води до дев'яти метрів. Загалом для Дністровського каньйону це загрожуватиме втратою перспективи перетворення на природоохоронний і туристичний осередок европейського значення. Внаслідок замулення зникне риба, для господарства - це ризик втрати ресурсів, так зване "закопування" у греблі мільярдних коштів для будівництва електростанцій у регіонах Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей замість інвестування в енергоефективність", - додає націоналіст.

Також свободівець наголосив, що з такою нерозважливою ідеєю владців потрібно боротися. "Перше, що я зробив - негайно подав запит на ім'я голови облради, в якому аргументую необхідність негайно накласти мораторій на спорудження ГЕС на річці Дністер. Науковці, екологи, туристи, громадські активісти, рибалки, місцеві громади висловилися проти ГЕС на Дністрі. Івано-Франківська та Тернопільська обласні ради їх підтримали і заборонили будувати ГЕС на Дністрі. Проти будування споруди висловилась і Чернівецька обладміністрація. Проте ГЕСівці не полишають планів заробити гроші на знищенні річки. Вони йдуть у громади й обіцяють за схвалення будівництва ГЕС різні "блага" - побудувати мости, взяти когось на роботу, гроші тим, чиї господи затоплять, кинути кістку на "упорядкування" сіл тощо".
 

 Купити квартиру в Чернівцях
Більше новин по темі:
Не пропускайте важливих новин!
Увімкніть сповіщення, та отримуйте новини моментально після публікації