ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін проведе реструктуризацію внутрішнього держборгу на 383 млрд гривень

Їй підлягають облігації з портфеля Національного банку.

Мінфін проведе реструктуризацію внутрішнього держборгу на 383 млрд гривень
Фото: LB.ua

Міністерство фінансів веде переговори з Національним банком про реструктуризацію облігацій внутрішнього державного боргу на суму близько 383 млрд гривень.

Як повідомляють на сайті НБУ, під час реструктуризації ОВДП з портфеля Нацбанку повинні бути конвертовані в довгострокові гривневі папери з прив'язкою прибутковості до рівня інфляції. Погашення нових облігацій буде відбуватися рівномірно протягом близько 30 років. Переговори стосуються структури портфеля і термінів за новими облігаціями.

За словами заступника голови НБУ Олега Чурія, реструктуризація знизить навантаження на державний бюджет і сприятиме зваженій фіскальній політиці, що збігається з цілями Нацбанку щодо забезпечення низької стабільної інфляції та уможливить ефективну реалізацію режиму інфляційного таргетування.

На 11 листопада 2016 року державний і гарантований державою борг України становив 1,7 трлн гривень, з них борг за цінними паперами на внутрішньому ринку - 541 млрд гривень.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року Україна провела реструктуризацію зовнішнього боргу за 13 випусками єврооблігацій на загальну суму 15 млрд доларів. Тримачі тринадцяти випусків облігацій, які погодилися на реструктуризацію і вчасно подали розпорядження про свою участь в обміні паперів, отримують нові облігації через клірингові системи. Згідно з умовами обміну, прибутковість нових облігацій становить 7,75% річних і з терміном погашення з 2019-го по 2027 рік. Окрім цього, за умовами обміну передбачено випуск державних деривативів, прив'язаних до рівня ВВП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram