MENU

Більшу частину життя я був російськомовним...

2807 0

Я якось пропустив мовний срач і не хочу в нього навіть вникати хто що і куди. Не перший і не останній.

Але скажу одне. Я свідомо повернувся до мови предків у дорослому віці.

Цьому допоміг і універ, і робота.

Це було важко, з огляду на те, як ще у 80-х ставилися до української, як до мови селюків. І більшу частину життя я був російськомовним.

Так, це важко. Бо оточення тисне, старі контакти тиснуть, магазин тисне, таксі тисне, інструкції, сайти і т.п. російська повзуча залазить у всі шпаринки.

Коли ти російськомовний і правда "какая разніца". Ти живеш в російськомовній матриці і проблеми і правда немає, бо ти її не помічаєш. Тобі ж "какая разніца".

Але, хочу нагадати, що "х**ло" захищає не росіян, а російськомовних.

І західні політики і бізнес коли чує російську каже - "так між українцями і росіянами нема різниці". Нащо їм локалізації? І їх тре помирити, бо то один народ. І т.д.

Читайте також: Магрицька розповіла, як змусила касирку "Ощадбанку" спілкуватись українською мовою

Я чую аргумент: в такій то сфері нема термінології. Але це теж маніпуляція. По-перше є старі словники, де її можна взяти. По-друге, сучасна термінологія запозичена і так.

Вся ІТ сфера, маркетинг, коучінг і т.п. - це явно не слов'янські мови. Ну так, слово "робот" придумав Карел Чапек. До речі, жива мова слова придумує, а не тупо імпортує.

І в сухому залишку питання мови - це питання комфорту і ліні.

Дуже некомфортно щось міняти базове. Дуже некомфортно відстояти свою позицію. І я сам до кінця це не можу зробити.

Дуже некомфортно вивчити щось нове. Простіше говорити про білінгвування, "а какая разніца".

Але питання мови - це маркер способу життя, способу мислення, спосіб передати емоцію. Порівняйте навіть матюки " пішов в дупу" чи "пашол нах*й". І то і то матюки, але...

Мова, це як програмний код. Як ви кодуєте, так воно і працює. І головне - це питання власної гідності. Повага до мови, до символів, до своєї країни з усіма її перевагами і недоліками і робить натовп народом.

Коли ж я бачу пости про російськомовність, я розумію, що є велика частина людей, яким реально пофіг на багато речей, окрім власної зони комфорту.

Я не люблю агресивних дій. Але, я все більше починаю розуміти агресивність певних кіл активістів. Бо люди з парадигмою "акакаяразніца" просто не здатні без примусу зрозуміти, що є велика частина людей, яким ця парадигма не пасує.

І тому я відправив MeGogo далеко в ліс. Бо якщо бізнес думає, що моя дитина обійдеться дрібними титрами, то я скажу - йдіть в дупу. Знайду інших.

Ігор РОЗКЛАДАЙ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини