Якою буде зовнішня політика США за Трампа. Головні тези першого виступу Тіллерсона

Якою буде зовнішня політика США за Трампа. Головні тези першого виступу Тіллерсона

Фото: Reuters

Кандидат на пост держсекратаря США Рекс Тіллерсон також має розповісти про зв'язки Трампа з Росією.

Кандидат на пост держсекратаря США Рекс Тіллерсон виступає 11 грудня у комітеті закордонних справ Сенату США.

На слуханнях Тіллерсона як кандидата мають запитати про зв'язки Трампа з Росією та майбутні кроки команди новообраного президента в зовнішній політиці США, передає CNN.

Публікуємо головні тези зі слухань запропонованого Трампом на посаду держсекретаря США Тіллерсона:

Росія нехтує інтересами США

Тіллерсон

Росія небезпечна, однак не скеровує кібератаки

Тіллерсон

Кандидат також додав, що не варто зосереджуватися тільки на кібератаках Росії: хакерські атаки можуть надходити з будь-яких куточків світу і до цього треба ставитися об'єктивно.

Росія втрутилася на територію України, однак повинна брати до уваги погляди США

Тіллерсон

Ми повинні об'єктивно оцінювати дії Росії. Росія сьогодні становить небезпеку, але вона не непередбачувана в просуванні своїх власних інтересів. Вона вторглася в Україну, в тому числі, забрала Крим, і підтримала сирійську армію, яка грубо порушує закони війни. Наших соратників у НАТО Росія, яка відроджується, може турбувати. Але ця двері були відчинені, і ненавмисні сигнали були відправлені через відсутність американського лідерства

Тіллерсон

Тіллерсон засудив анексію Криму Росією. Він назвав агресію "сюрпризом" і що санкціонування Штатами Росії було "сильним засобом залякування".

На запитання сенатора Рубіо стосовно того, чи є Путін злочинцем, Тіллерсон відповів: "Я б не використовував цей термін". Натомість сенатор пригадав дії Путіна в Чечні та сирійському Алеппо. Тіллерсон, своєю чергою, відповів, що йому потрібно більше інформації перед тим, як робити будь-які висновки.

На інше запитання стосовно того, чи вірить Тіллерсон у те, що Росія втручалася в американський виборчий процес, кандидат на посаду держсекретаря відповів, що він не був достатньо поінформованим з цього питання. Утім, припущення про те, що Володимир Путін особисто скеровував цю кампанію, Тіллерсон назвав "справедливим".

Взаємодія з Росією необхідна

Тіллерсон

Тіллерсон зауважив, що Росія хоче "відновити свою роль" на світовій арені, визнавши, що "наші цінності абсолютно різні". Однак, він також сказав, що треба знайти засоби, "щоб знизити температуру" протистояння і що "взаємодія необхідна".

Я не спілкувався з Трампом щодо Росії

Тіллерсон

Санкції мають великий вплив на американський бізнес

Тіллерсон

Сенатор від демократів Боб Менендес нагадав Тіллерсону, що той раніше заявляв про нееефективність санкцій як інструменту протистояння. Сенатор уточнив, чи не змінив кандидат своєї думки. На що Тіллерсон відповів, що санкції є "потужним інструментом", додавши, що вони "впливають на американський бізнес".

Повʼязані теми:

Наступна публікація